Rôzne

Deti a smartfóny? Košický neurológ VARUJE pred týmto spojením! Je to vážnejšie, ako si myslíte

Prečo by ste deťom v žiadnom prípade nemali dávať do rúk smartfón?

Ilustračný obrázok k článku Deti a smartfóny? Košický neurológ VARUJE pred týmto spojením! Je to vážnejšie, ako si myslíte
Zdroj: Unsplash.com

„Naučme deti nudiť sa,“ takýto názov dala Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice svojmu príspevku na sociálnej sieti, v ktorom zhrnula niekoľko myšlienok neurológa profesora Mateja Škorvánka, ktoré zazneli v rozhovore pre digitalnirodi­cia.sk.

„Keď dám niekomu, kto sa nevie kontrolovať, do ruky vec, ktorá spôsobuje extrémnu závislosť, potom vzniká veľmi zlá kombinácia. V našej rodine prvé smartfóny dostali 12-ročné deti. Myslím si, že niektoré deti na to nie sú pripravené ani v pätnástich rokoch a niekedy sa nedokážu kontrolovať ani staršie,“ uviedol odborník.

Keď sú deti do určitého veku uchránené od samovoľného ovládania technológií, majú podľa neho väčšiu šancu sa kreatívne vyvíjať. „Rozvíja sa im kritické myslenie, predstavivosť a mnohé iné zručnosti,“ vysvetľuje.

Nemocnica zdôraznila tiež myšlienku, aby sa rodičia nebáli deťom povedať „pokojne sa trochu nuď“. Staršie generácie sa v detstve nudili a nie málo, ale práve vtedy mozog začína fungovať kreatívne, rozvíja sa predstavivosť, tvorivosť.

Nemocnica upozorňuje aj na ďalšiu závažnú vec týkajúcu sa psychiky. Bezohľadu na vek, smartfóny s rôznymi rýchlymi aplikáciami a novými technológiami spôsobujú radosť príliš často. „Šťastie je zrazu ľahko a rýchlo dostupné, bez akejkoľvek námahy, ale rovnako rýchlo aj vyprchá.“

Pri deťoch navyše vznikla doslova „epidémia tikov“, pričom začali robiť tiky ako žmurkanie či cmukanie, ktoré pochytili od influencerov, ktorých sledujú. V Kanade malo tiky 80% mladých žien, ktoré pochytili od populárnej ženskej influencerky.

Treba sledovať zmeny vzorcov správania sa a zmeny sociálnych zručností u svojich detí. Absolútne prvá pomoc je odstrihnúť dieťa od zdroja. Vypnúť wifi, elektrický prúd. Keď už dieťa prepadlo do sociálnej, smartfónovej izolácie, je potrebné riešiť situáciu s odborníkmi.

Titulné foto: ilustračné

NAUČME DETI NUDIŤ SA 🥱🥱 🌞V lete je na to najlepší čas 👉Kým nám do života nevstúpili mobily s aplikáciami, náš mozog sa...

Posted by Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice on Monday, July 22, 2024

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM