Rôzne

Dosahuje výšku takmer tri metre. Košická zoo začala chovať NAJVÄČŠIEHO žijúceho vtáka

K novým prírastkom košickej zoo patrí pštros dvojprstý severoafrický, ktorý je dnes najväčším žijúcim vtákom.

Ilustračný obrázok k článku Dosahuje výšku takmer tri metre. Košická zoo začala chovať NAJVÄČŠIEHO žijúceho vtáka
Zdroj: Facebook.com/ZOO Košice

Dve samice doviezli do Košíc zo zoo v španielskom meste Jerez. Informovala o tom Eva Malešová z košickej zoo s tým, že po bezproblémovom, ale náročnom transporte sa obidva vtáky aklimatizovali na nové podmienky.

„Ich chov v košickej zoo odporučil koordinátor záchranného programu, ktorý určil tiež geneticky vhodného samca. V krátkom čase príde do Košíc z viedenskej Zoo Schönbrunn. Ide o kriticky ohrozený druh a naším cieľom bude ich reprodukcia,“ povedal riaditeľ zoo Erich Kočner.

Tento poddruh pštrosa sa pôvodne vyskytoval v 18 štátoch severnej Afriky, od Etiópie a Somálska po Senegal a Mauretániu. Miesto jeho výskytu sa v súčasnosti podľa odborníkov zredukovalo na jednu tretinu. Hlavnou príčinou úbytku je lov, ale aj využívanie pštrosích pier v módnom priemysle. Známy je tiež ich odchyt za účelom pštrosích pretekov.

Pštros dvojprstý severoafrický dosahuje výšku takmer tri metre a váži viac ako 150 kilogramov. Zo všetkých suchozemských zvierat má najväčšie oko a je najrýchlejším nelietavým vtákom. Dokáže bežať rýchlosťou až 70 kilometrov za hodinu.

Oba nové prírastky v súčasnosti obývajú v košickej zoo areál Afrika. „Naša zoo doteraz chovala pštrosy, avšak neurčeného poddruhu z farmového chovu. Príchod čistokrvného poddruhu je zlomom v chove tohto nelietavého vtáka. Očakávame, že sa nám podarí rozmnožiť tento kriticky ohrozený druh a prispejeme k jeho záchrane,“ dodal Kočner.

Dnes sme pri príležitosti Svetového dňa zvierat predstavili verejnosti ďalší z ohrozených druhov, a to pštrosa...

Posted by ZOO Košice on Friday, October 4, 2024

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM