Rôzne

Historickú budovu spojenú s rozhlasom nezbúrajú. Ostane v areáli závodu Volvo

Súčasťou budúceho závodu automobilky Volvo pri Košiciach bude aj budova, ktorá je spojená s počiatkami rozhlasového vysielania na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Historickú budovu spojenú s rozhlasom nezbúrajú. Ostane v areáli závodu Volvo
Zdroj: TASR/František Iván

Súčasťou budúceho závodu automobilky Volvo pri Košiciach bude aj budova, ktorá slúžila ako Skúšobná stanica Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho (ÚKSÚP).

Objekt, postavený v roku 1922 pri obci Haniska, ktorý je spojený s počiatkami rozhlasového vysielania na Slovensku, tak ostane zachovaný.

„Volvo Car Košice neplánuje zbúranie bývalej Skúšobnej stanice ÚKSÚP. Momentálne sa sústreďujeme na údržbu budovy a o jej budúcom využití bude rozhodnuté neskôr,“ uviedol hovorca Volvo Car Košice Martin Seman.

Budova sa zapísala do histórie tým, že z nej v decembri 1925 košickí poštoví technici uskutočnili prvé pokusné rozhlasové vysielanie na Slovensku. Na tento účel prispôsobili vysielač, určený na riadenie leteckej prevádzky na trase Praha – Košice – Moskva. „Stalo sa tak krátko pred Vianocami v dňoch 20. až 22. decembra 1925 z rádiote­legrafickej a rádiotelefonickej ústredne v Haniske pri Košiciach. Išlo vlastne o propagáciu rádiotelefónie či rádiofónie, ako sa v tom čase označovala táto novinka,“ uviedol Marián Gladiš z Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach, ktorý sa venuje dejinám žurnalistiky.

Miestni obyvatelia označujú tento objekt podnes ako „Rádiov“. Historickú udalosť pripomína pamätná tabuľa na priečelí budovy osadená v roku 2015 pri príležitosti jej 90. výročia.

Do prípravy areálu na výstavbu fabriky na výrobu elektrických automobilov slúžila budova ako testovacia stanica ÚKSÚP. Podľa agrorezortu mala výnimočné postavenie, keďže bola na Slovensku jediným miestom, kde sa vykonávala komplexná diagnostika vírusov a karanténnych baktérií zemiakov v rámci uznávania sadbových zemiakov. Nahradí ju nová skúšobná stanica v neďalekej obci Belža.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM