Správy Rôzne

10-tisíc eur na novú oddychovú zónu s trasami k UNESCO pamiatkam

Na Zemplíne podporia projekt, ktorý súvisí s cyklistikou, poznávaním, ekoturizmom aj UNESCO pamiatkami.

Ilustračný obrázok k článku 10-tisíc eur na novú oddychovú zónu s trasami k UNESCO pamiatkam
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

V susedných Sobranciach sa môžu pýšiť unikátmi ľudovej architektúry, ktoré nám môžu závidieť aj vo svete. Pre cestovný ruch v Košickom regióne majú veľký význam aj menšie obce so svojou bohatou históriou. Medzi také patrí aj Ruská Bystrá, kde plánujú veľké veci.

10-tisíc pre obec

Košický samosprávny kraj (KSK) spoločne s Krajskou organizáciou cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT) predstavili zoznam úspešných žiadateľov, ktorí získajú v roku 2021 finančnú podporu z programu Terra Incognita v celkovej výške viac ako 800-tisíc eur.

Sumou 10-tisíc eur podporia aj projekt Na bicykli za pamiatkami UNESCO v okrese Sobrance. Ide o vyznačenie trasy pre cyklistov a vybudovanie sociálnej infraštruktúry a oddychovej zóny pre cyklistov v obci Ruská Bystrá.

Tento projekt podporíme sumou 10 000 eur a taktiež bude nadväzovať už na iné podporené projekty v obci Ruská Bystrá v minulosti,“ uviedol počas tlačovej konferencie predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Obec je už napojená aj na sieť turisticky značkovaných chodníkov – chodník č. 5781 zelená značka, vedie z Remetských Hámrov – vstupnej brány do CHKO Vihorlat – priamo k drevenému kostolíku, čím sa otvárajú návštevníkom ďalšie možnosti na turistiku.

Drevený kostolík

Kraj chce takto zatraktívniť jedinečnú pamiatku UNESCO. Nie je síce jediná v Košickom kraji, ale je veľmi zaujímavá. Prekrásny drevený kostolík z prvej polovice 18. storočia je zapísaný i do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Chrám s typickou cibuľovitou strieškou vypínajúci sa na vŕšku nad obcou je zasvätený Preneseniu ostatkov sv. Mikuláša a okrem pôvabného zovňajšku sa hrdí i očarujúcim interiérom, ktorému dominuje drevený barokový ikonostas pochádzajúci pravdepodobne z iného kostola.

Foto: archív

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM