Rôzne

Interaktívna valentínska mapa odhaľuje romantické miesta okresu Michalovce

Zamilujte sa do svojho regiónu. Prinášame vám valentínsky zoznam romantických miest. Nielen pre vaše rande.

Ilustračný obrázok k článku Interaktívna valentínska mapa odhaľuje romantické miesta okresu Michalovce
Zdroj: pixabay.com

Zabudnite na čokoládové srdiečka, buďte originál a vezmi svoju lásku na výlet. Vyberte si hneď valentínsky výlet a zamilujte sa spolu do svojho okresu Michalovce. V rámci obmedzení, ktoré súvisia s koronavírusom ponúkame tipy len v našom okrese.

Pozrite si to priamo dole v článku v interaktívnej mapy od krajskej organizácie Košice Región Turizmus.

Senianske rybníky

Vezmite svoju lásku do vtáčieho raja medzi obcami Senné a Iňačovce (okres Michalovce). Národná prírodná rezervácia Senné rybníky je jedna z najvýznamnejších ornitologických lokalít v strednej Európe. Prechádzať sa tu môžete ruka v ruke na rozlohe až 1 440 ha. Nájdite v sebe romantickú dušu a pozorujte vtáky. Predtým, ako vstúpite do Vtáčieho raja v Sennom, prejdete pri kaštieli z neskorej renesancie v prvej polovici 17. storočia. Asi sto rokov bol kaštieľ využívaný ako lovecký.

Pred pár rokmi prešiel obnovou a počas rôznych podujatí je väčšinou otvorený. V zime ho však budete vidieť len v jeho vonkajšej podobe. Prechádzku môžete začať náučným chodníkom na opačnej strane – v Iňačovciach. Každý krok vás vtiahne do sveta vzácnych vtákov, rýb, mokrých lúk a mokradí. Súčasťou chodníka je zrekonštruovaná vahadlová studňa i vyhliadkové veže, ktoré sú ideálnym romantickým miestom.

Hrad vo Vinnom

Na južnom výbežku Vihorlatských vrchov sa nad obcou Vinné týči pamiatka Hrad Vinné. Dostanete sa k nemu po viacerých turistických trasách, z Vinného/Trnavy pri Laborci. Prezradím vám, že jeho počiatky siahajú až do 13. storočia, čím ho radíme k najstarším historickým pamiatkam v okolí. Kedysi bolo jeho dôležitou funkciou strážiť cestu, ktorá viedla údolím Laborca a na sever od Haliče a Poľska. Mimochodom, v 15. storočí bol hrad centrom michalovského panstva.

To, že sa dnes opravuje má na svedomí čas a aj to, že začiatkom 18. storočia dali hrad zničiť, aby sa nestal sídlom vzbúrencov. Spája sa s ním bohatá história. Panstvo na opustený hrad však zanevrelo a odvtedy hrad dlhé roky chátral. Dnes už nie. O záchranu stredovej stavby sa roky stará občianske združenie (OZ) Zemplínsko-užská hradná cesta. Zhotovili tam aj funkčnú repliku stredovekého dreveného šliapacieho žeriavu a hudobný prenosný organ.

Priťahuje množstvo turistov i vďaka prebiehajúcej obnove. Tá však zime neprebieha a vnútro hradu je uzavreté. Počas letných mesiacov pri obnove hradnej zrúcaniny uvidíte pôvodné stredoveké techniky a postupy, navyše členovia združenia aj dobrovoľníci pracujú v dobovom oblečení a navodzujú tú pravú hradnú atmosféru. Zrúcanina sa nachádza v nadmorskej výške 325 m n. m., z ktorej sa vám naskytne úžasný pohľad na kraj ležiaci pod hradbami. Nad obcou Vinné ponúka nádherné scenérie na zemplínske more – Šíravu.

Kostolík pod Senderovom

Cestou, ako sa vyberiete na spomínaný hrad, môžete odbočiť k turistickej značke, ktorá vás zavedie na zaujímavé miesto. Leží juhovýchodne od obce Vinné v horskom masíve Senderov, ktorý sa nachádza východne od obce Vinné v komplexe Veľkého a Malého Senderova a tvorí prírodnú rezerváciu s rozlohou 28 ha. Vďaka svojmu strategickému umiestneniu s pekným výhľadom na Zemplínsku šíravu je vyhľadávaným miestom turistov.

Pod vrcholom môžete objavovať i zaujímavú zrúcaninu kostolíka. Z menšieho kostolíka sa zachovali nadzemné murované časti. Prvá správa o kostole sv. Kríža je z roku 1336, kde sa spomína ako miesto pustovníkov. Zostal po ňom aj názov kopca či svahu, Svätý kríž. Do záchrany zvyškov sakrálnej stavby sa pustili dobrovoľníci v roku 2012. Pamiatka bola v dezolátnom stave, ale dobrovoľníci vyčistili interiér a exteriér kostola od náletových drevín a vegetácie.

Ďalšie romantické miesta nášho Košického kraja nájdete v mape TU.

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM