Rôzne

Atraktívny plán Michaloviec na Hrádku: Oddychová zóna pre ľudí!

V lokalite Hrádok majú Michalovce atraktívny plán. Mesto tam chce zrealizovať oddychovú zónu pre jeho obyvateľov i návštevníkov.

Ilustračný obrázok k článku Atraktívny plán Michaloviec na Hrádku: Oddychová zóna pre ľudí!
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

V Michalovciach plánujú vytvoriť novú oddychovú zónu, ktorá by bola určená pre obyvateľov, ale aj návštevníkov metropoly Zemplína. Mesto ju chce zriadiť v lesoparku Hrádok.

Významné územie

Spomínané územie Hrádku podľa michalovskej radnice patrí k významným územiam mesta, nielen z hľadiska krajinárskeho, ale aj z hľadiska historického. Takmer rovnomerný kužeľový kopec s pohrebnou kaplnkou rodiny Sztárayovcov tvorí dominantu mesta.

V lokalite sa nachádzajú významné národné nehnuteľné kultúrne pamiatky: pohrebná kaplnka (mauzóleum gróf. Antona Sztáraya), Moussonov dom – hvezdáreň a Vojenský cintorín sovietskej armády.

Michalovce podľa informácií od radnice majú na dané územie určené funkčné využitie a to verejnú zeleň. Mesto plánuje v danej lokalite projekt Revitalizácie lokality Hrádok Michalovce za účelom vytvorenia oddychovej zóny pre obyvateľov mesta i jeho okolia.

Nielen nápaditosť

Plánom michalovskej samosprávy je získanie najvhodnejšieho návrhu na využitie vymedzeného územia revitalizácie lokality Hrádok Michalovce. Od architektov radnica očakáva nielen nápaditosť a originalitu urbanisticko-priestorového riešenia vymedzeného územia, vrátane jeho nadväznosti na blízke okolie.

Vzhľadom na plánované umiestnenie oddychovej zóny v ochrannom pásme nehnuteľných kultúrnych pamiatok, môže podľa michalovskej radnice dôjsť aj k prípadným zmenám, ktoré môžu byť vyvolané nájdením významných archeologických pamiatok.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Michaloviec a okolia.

Pozrite si v našej archívnej fotogalérii kaplnku, rodinnú hrobku rodu Sztárayovcov, ktorá sa nachádza na Hrádku.

Michalovská kaplnka, rodinná hrobka rodu Sztárayovcov
14
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM