Správy

Budovu Zlatého býka vytopilo! Po oprave ju ani nestihli skolaudovať

Zlatý býk v Michalovciach prešiel rekonštrukciou. Po havárií na potrubí ho však čaká ďalšia oprava.

Ilustračný obrázok k článku Budovu Zlatého býka vytopilo! Po oprave ju ani nestihli skolaudovať
Zdroj: Facebook.com/Michalovce - srdce Zemplína

Budovu národnej kultúrnej pamiatky (NKP) Zlatý býk v Michalovciach nestihli po rekonštrukcii realizovanej v rámci medzinárodného projektu ani skolaudovať, a už v nej budú musieť robiť stavebné úpravy. Havária na prípojke vodovodného potrubia v susednom objekte spôsobila vytopenie suterénu.

Na sanačné práce plánuje samospráva použiť 60 000 eur, vyplýva z druhého rozpočtového opatrenia, ktoré mestskí poslanci schválili na svojom zasadnutí v pondelok 24. mája. „V dôsledku zaplavenia objektu bola poškodená nielen keramická dlažba, ale aj skladba podlahy v celej hrúbke,“ uvádza dokument k druhej zmene rozpočtu.

Ako pre TASR potvrdila vedúca oddelenia komunikácie, marketingu a kultúry mestského úradu Iveta Palečková, podlaha v pivničných priestoroch podstúpila v uplynulých mesiacoch obnovu v rámci projektu Umením búrame hranice v programe cezhraničnej spolupráce 2014 – 2020 Hungary-Slovakia-Romania-Ukraine.

Vymenia podlahu

V rámci rekonštrukcie za takmer 605 000 eur sa obnovilo priečelie NKP a vnútorné priestory pripravili na vznik mestskej galérie a turistického informačného centra. Ako vyplýva z rozpočtového opatrenia, pre zatopenie bude treba v suteréne vybúrať novú podlahu v celej skladbe a zrealizovať novú vrátane izolácie proti tlakovej vode.

„Z dôvodu, že v podchode priľahlého bytového domu sú osadené ventilátory vzduchotechniky, je potrebné na elimináciu hluku a vibrácií zrealizovať stavebné úpravy tohto podchodu,“ dopĺňa dokument.

Na hospodárenie s majetkom mesta sa v rámci druhej zmeny rozpočtu zvýšili výdavky o spolu 165 400 eur. Okrem sanácie pivničných priestorov Zlatého býka ich mesto použije na opravu fasády na telocvični Základnej školy Pavla Horova, častí hygienických zariadení určených pre personál v jednotlivých materských školách a tiež priestorov výtvarného odboru, hlavného vstupu a vestibulu základnej umeleckej školy.

Aktuálne správy zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM