Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Dievčatko z nášho okresu bojuje o Detský čin roka: Osud Kornélie vás prekvapí

Deti sa v reálnom živote stávajú malými hrdinami, ochranármi prírody, pomocníkmi v rodine alebo záchranármi. Platí to aj pre žiačku z nášho okresu.

Ilustračný obrázok k článku Dievčatko z nášho okresu bojuje o Detský čin roka: Osud Kornélie vás prekvapí
Zdroj: TASR

Projekt Detský čin roka už 19 rokov motivuje deti, aby robili dobré skutky. Počas jeho existencie sa do projektu zapojilo viac ako 1,5 milióna detí z celého Slovenska, ktoré svojimi skutkami môžu byť príkladom aj pre dospelých.

Príbeh z Palína

Každý rok je projekt v niečom iný, podľa toho, čo deti aktuálne zažili a čo sa dialo v spoločnosti, keďže príbehy detí priamo reagujú na aktuálne dianie na Slovensku. V roku 2019 prebieha už 19. ročník a opäť je bohatý na 35 úžasných detských skutkov, na ktorých sa majú čo priučiť aj dospelí.

V aktuálnom ročníku zabojuje o ocenenie Detský čin roka aj príbeh Kornélie Kallayovej z okresu Michalovce. Do súťaže ju prihlásila Erika Forgáčová. Skutok vykonala Kornélia v šk. roku 2018/2019 v 6. ročníku na ZŠ s MŠ Štefana Ďurovčíka v Palíne.

Ťažký osud

Kornélia prišla do novej školy pred dvoma rokmi. Ako prezradila jej pedagogička Erika Forgáčová, aj keď je od svojich spolužiakov staršia, spočiatku pôsobila ustráchane. Do kolektívu zapadla veľmi rýchlo a stala sa z nej vtipná, nezbedná a snaživá žiačka.

„Sme radi, že ju máme. Avšak, jej osud nás veľmi prekvapil,“ uviedla E. Forgáčová, O Kornéliu sa od narodenia starala babka, pretože jej mama bola ešte sama dieťa, keď ju priviedla na svet. Keď mala Kornélia tri roky, stala sa obeťou únosu, jej mama ju chcela nelegálne odviesť do Anglicka. Nakoniec všetko dobre dopadlo a Kornélia spolu s babkou prežili zopár šťastných rokov.

„Babke diagnostikovali rakovinu. Kornélia sa starala o babku, o domácnosť, ale začala vynechávať školu. Problémy sa kopili. Smrť starej mamy ju veľmi zasiahla a svet sa jej zdal čierny. V tom čase sa Kornélie ujala teta – babkina sestra,“ priblížila učiteľka Forgáčová, ktorá dodala, že dnes sa Kornélia často smeje, reprezentuje ich školu v prednese a do školy sa teší.

Čo je však najdôležitejšie, jej starostlivá povaha sa znova prejavila vo vzťahu k prvákovi Miškovi – Miško je tetin vnuk. Kornélia mu pomáha s úlohami, vodí ho do školy a pýta sa na jeho prospech. Miško to Kornélii odpláca láskou a pri každej školskej aktivite na ňu myslí.

Podporiť hrdinku Kornéliu hlasovaním môžete TU.

Hlasujte za Detský čin roka 2019!

Do aktuálneho ročníka projektu Detský čin roka 2019 prišlo množstvo dobrých skutkov detí z celého Slovenska. Rozhodnúť o víťazovi ankety môžete aj vy, a to prostredníctvom online hlasovania.

Hlasovať môžete do 30. novembra 2019. Víťazom ankety sa stane ten malý-veľký hrdina či hrdinovia, ktorých príbeh získa najväčšiu podporu hlasujúcich. Víťazný skutok dostane cenu ĽudiaĽuďom.sk.

Partnerom projektu je organizácia ĽudiaĽuďom.sk a koná sa pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Michaloviec a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM