Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Zaujímavosti mestského cintorína: Najstaršie hroby sú pri dome smútku

Pozreli sme sa na zaujímavosti cintorína v Michalovciach. Vieme, kde sú aj tie najstaršie hroby.

Ilustračný obrázok k článku Zaujímavosti mestského cintorína: Najstaršie hroby sú pri dome smútku
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Novšia a staršia časť

Cintorín sa delí na staršiu a novšiu časť. Najstaršie hroby sú v ľavej časti bližšie k smútočnému domu. Ako sme sa dozvedeli, tie boli prekopané už niekoľkokrát a veľa hrobov/pomníkov tam už nie je.

Keď rokmi vznikla novšia časť cintorína začal aj iný spôsob pochovávania – do zeme a konečnou úpravou je trávnik s pomníkom. Takého hroby zbadáte v pravej časti.

Prvý cintorín

Na mestskom cintoríne na Kollárovej ulici sa začalo pochovávať začiatkom 20. storočia. Na spomínanom verejnom cintoríne majú svoj hrob i rôzne osobnosti, ktoré sa zapísali aj do života mesta.

Úplne prvý cintorín stál pri rímskokatolíckom kostole. Dnes je tam rotunda.

Tá zrejme slúžila ako spoločný farský kostol pre obyvateľov starších blízkych dedín. Datovanie rotundy teda do dnešných dní kolíše medzi 9. – 12. storočím s tým, že podobný typ stavieb ako michalovská rotunda sa budoval až do 13. storočia. S rotundou súvisí i niekoľko povestí či rozličných fám.

V 18. storočí sa cintorín presťahoval do parku pri 8. ZŠ – Park mieru. Keď sadáte na lavičky, pamätajte, že sadáte na hroby. Hrob sa potom naplnil, tak mesto kúpilo súčasný pozemok, kde postavilo cintorín.

Ľahšie hľadanie

Vedeli ste, že si môžete mapu cintorína vyhľadať aj na internete? Je verejne prístupná všetkým občanom na stránke www.cintoriny.sk. Stačí, ak vo vyhľadávači zadáte „Mesto“ a ďalej sa vám ponúknu naše mestské cintoríny.

Zaujímavou informáciou sú aj GPS súradnice, na základe ktorých môžete nájsť hrobové miesto cez GPS navigátor priamo na mieste. Na mape cintorína je možné navyše zobraziť aj fotografiu jednotlivých hrobov.

Pozrite si aj zábery z tohto dušičkového obdobia na cintoríne v obci Vinné v okrese Michalovce.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Michaloviec a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Dušičky na cintoríne v obci Vinné v okrese Michalovce
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM