Zuzana Ročeňová Samospráva

K starým už čoskoro majú pribudnúť nové: Mesto plánuje zriadiť ďalšie TAXI stanovištia

Z dôvodu úpravy Zákona o cestnej premávke dochádza k zmenám v otázkach prenájmu stanovíšť TAXI a spôsobu prideľovania miest v meste Michalovce.

Ilustračný obrázok k článku K starým už čoskoro majú pribudnúť nové: Mesto plánuje zriadiť ďalšie TAXI stanovištia
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Na ostatnom rokovaní mestského zastupiteľstva sa rokovalo aj o podmienkach prenájmu stanovíšť taxíkov v meste. ,,K predloženiu návrhu nás viedli legislatívne zmeny a zmena zákona. S touto zmenou končí platnosť koncesií nad nepravidelnou prepravou ľudí, čim sa nám v Michalovciach už teraz zväčšil počet osôb poskytujúcich taxi služby, týmto spôsobom chceme pomôcť občanom využívajúcim taxi službu, ale aj občanom poskytujúcim túto službu,“ informovala Anna Mrázová, vedúca odboru výstavby, ŽP a miestneho rozvoja.

Naše mesto disponuje štyrmi stanovišťami TAXI, a to na Autobusovej stanici, pri Hotely Družba, na ul. Prof. Hlaváča a na Železničnej stanici.

Možnosti prenájmu a vznik nových stanovíšť

V súčasnosti sú možnosti prenájmu dvojaké, dopravca si môže prenajať všetky stanovištia zriadené mestom, ale bez nároku na vyhradenie miesta. Čiže budú môcť na ňom stáť iba v prípade, že bude voľné. Alebo vyhradenie stanovišťa TAXI konkrétnemu dopravcovi, ktoré nemôžu užívať iní dopravcovia. ,, V súčasnosti už odbor výstavby, ŽP a miestneho rozvoja eviduje žiadosti, v jednom prípade dokonca až 8 stanovíšť žiadajú od 1.1.2014. Je jasné, že tieto stanovištia budú dražené,“ uviedla Anna Mrázová. Nové vyhradené stanovišťa bude schvaľovať primátor mesta na základe odporúčania odboru výstavy, ŽP a miestneho rozvoja.

Ako odznelo na mestskom zastupiteľstve novovzniknuté stanovištia sa budú povoľovať pre jedného dopravcu bez obmedzenia počtu vozidiel a pre dvoch a viacerých dopravcov je možné užívanie jedného stanovištia pre maximálne 5 vozidiel. ,,Kto chce byť zvýhodnený, samozrejme môže byť zvýhodnený. Ak chce mať svoje stále miesto, ale za predpokladu, že to finančne zaplatí,“ doplnil Viliam Záhorčák, primátor mesta Michalovce

Sprehľadnenie a pomoc občanom

,,S prevádzko­vateľmi taxi služby bolo rokované, osobne prišli na mestský úrad tí, ktorých to zaujímalo. Nemali výhrady voči tomuto návrhu. Ja si myslím, že aj občania aj prevádzkovatelia prijali tento nový návrh ako pomoc,“ doplnila Anna Mrázová.

„Našou snahou je sprehľadniť a zrovnoprávniť jednotlivých prevádzkovateľov jednotlivých taxislužby,“ doplnil primátor mesta Viliam Záhorčák.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM