Správy

Michalovčania si za odpad priplatia: Mesto ho bude musieť vyvážať

Od nového roka sa bude odpad z Michaloviec odvážať na skládku vzdialenú 37 kilometrov. Ako sa do odrazí na poplatkoch za odpad?

Ilustračný obrázok k článku Michalovčania si za odpad priplatia: Mesto ho bude musieť vyvážať
Zdroj: pixabay.com

Poslanci mestského zastupiteľstva v Michalovciach v pondelok (30. 11.) po roku opätovne schválili zmenu všeobecne záväzného nariadenia o miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Michalovčania budú od nového roka za odpad platiť viac.

Dôvodom, prečo vlani nastavené sadzby nebudú od nového roka stačiť pokryť náklady na odpadové hospodárstvo, je naplnenie a následná nutnosť uzatvorenia mestskej skládky komunálneho odpadu v Žabanoch. Vyplýva to z dôvodovej správy schvaľovaného materiálu.

„Uloženie odpadu na externú skládku a činnosti s tým súvisiace, to je prekládka komunálneho odpadu na prekládkovej stanici Žabany do prepravných veľkoobjemových kontajnerov a vlastná preprava odpadu na skládku vzdialenú 37 kilometrov od prekládkovej stanice, spôsobí zvýšenie výdavkov na zneškodňovanie komunálneho odpadu od 1. januára 2021,“ uvádza dôvodová správa.

Poplatky sa zvýšia

S účinnosťou k 1. januáru 2021 tak budú obyvatelia Michaloviec za zber a likvidáciu komunálneho a drobného stavebného odpadu namiesto súčasných 0,08 eura na deň platiť 0,099 eura. Ročná sadzba vo výške 36 eur tak oproti aktuálnym 29 eurám bude predstavovať zvýšenie o sedem eur na osobu.

Pri množstevnom zbere dôjde po novom k zvýšeniu sadzby poplatku za jeden liter odpadu z aktuálnej hodnoty 0,014 eura na navrhovaných 0,017 eura.

Vyššie výdavky

Ako vyplýva z návrhu viacročného rozpočtu mesta, ktorým sa poslanci v pondelok takisto zaoberali, samospráva v roku 2021 očakáva dosiahnuť príjmy z týchto poplatkov vo výške približne 1,5 milióna eur.

Predpokladané výdavky Technických a záhradníckych služieb mesta Michalovce na odpadové hospodárstvo vrátane mzdových nákladov a dopravy na skládku v katastri obce Sirník v okrese Trebišov sú rozpočtované na takmer dva milióny eur.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM