Veronika Ondo-Cholewová Správy

Michalovské polia zobrali vtáky útokom: Traktor je pre nich požehnaním, pozrite FOTO a VIDEO

Polia v okolí Michaloviec ovládlo obrovské množstvo vtákov, ktoré prenasledujú traktory. Aký majú na to dôvod? Pozrite FOTO aj VIDEO.

Ilustračný obrázok k článku Michalovské polia zobrali vtáky útokom: Traktor je pre nich požehnaním, pozrite FOTO a VIDEO
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Kedysi sme ako malé deti chodievali na polia pozorovať kombajny, či traktory. Dnes už hluk na poliach málokoho priláka tak ako moderné technológie. Preto vám prinášame video a foto. Boli sme sa pozrieť na jesennú orbu a množstvo vtákov, ktoré ju v okolí Michaloviec sprevádzali.

Prikrmujú sa pri traktoristoch

V okolí Michaloviec sa na poliach pohybuje obrovské množstvo vtákov. Prenasledujú traktory, ktoré im odkrývajú pôdu. Počas orby, ale i po nej sa prikrmujú na zvyškoch potravy. Patrí medzi nich aj havran čierny.

„Zbierajú potravu aj v meste, no zalietavajú za potravou aj na blízke polia,“ uviedla Z. Argalášová z Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat. Ako povedala, u nás sa vyskytujú celoročne, naša hniezdna populácia je tu od marca až do jesene, potom odlieta.

„Vtedy zase prilieta populácia zo severovýchodu, Bieloruska, Ruska, pobaltských krajín. V zime ich vidíme viac a častejšie, pretože severovýchodná populácia je omnoho väčšia,“ dodala Argalášová. Ďalším typickým obyvateľom našich polí a mestských parkov je havran poľný. Často ho vidíme na poliach počas orby, kedy zbiera vyorané myši a hraboše.

Verné škorce

Okrem havranov na poliach zbadáte škorcov. Tie dokážu urobiť najviac hluku. „V októbrových dňoch sa na cestu vydávajú aj kŕdle škorcov. Naše územie opúšťajú škorce začiatkom novembra, len malá časť jedincov v južných oblastiach Slovenska i prezimuje,“ informovala Z. Argalášová. Po ukončení hniezdenia sa škorce zhromažďujú do kŕdľov a nocujú na stabilných miestach, ktorým ostávajú verné. Pole ponúka trochu ornitologickej hodinky, keď sa prizriete na mnohé druhy vtákov. Sú medzi nimi aj holuby.

Čo na to hospodár?

Približne do polovice novembra sa vykonáva hlboká orba – jesenná. Stačí zájsť kúsok za mesto a pozorovať veľké stroje, ktoré vás možno vrátia do detských čias.

„Do zamrznutia pôdy. Je to príprava pre sejbu jarín,“ povedal michalovský hospodár. Orba alebo oranie je najstaršia a najčastejšie vykonávaná operácia základnej prípravy pôdy, pri ktorej sa pôda premieša, rozdrobí, obráti a nakyprí.

Pozemky sa orú jeden až dvakrát ročne na všetkých obrábaných pôdach s kultúrnymi rastlinami.

Môže vás zaujímať:

V Michalovciach budujú prvý ornitologický chodník: Pribudne nová oddychová zóna?

Michalovčan Vlado (68) má v chove svojich husokačiek jasno: Netreba žiť na dedine, BIO vajcia aj v meste! VIDEO pobaví

Michalovčania si užívajú farebnú jeseň aj v centre mesta: Sychravé počasie nič nekazí, FOTO

Pozrite si orbu na michalovských poliach
1
Galéria
Michalovské polia sú plné vtákov
16
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM