Rôzne

Najkrajšie výhľady v okolí Michaloviec: O týchto miestach ste vedeli?

Okolie Michaloviec je plné krás. Odkiaľ sú podľa našej redakcie výhľady najkrajšie? Máme hneď niekoľko tipov!

Ilustračný obrázok k článku Najkrajšie výhľady v okolí Michaloviec: O týchto miestach ste vedeli?
Zdroj: TASR

Aj napriek tomu, že začína zima a s ňou aj horšie počasie, neznamená to, že treba sedieť doma. Stačí vyjsť do okolia nášho mesta a vychutnať si pekné výhľady. Máme pre vás päť tipov, vďaka ktorým si môžete vychutnať vtáčiu perspektívu.

Senderov

Lokalita Senderov ponúka výhľad na celú Šíravu. Vďaka svojmu strategickému umiestneniu s pekným výhľadom na zemplínske more je vyhľadávaným miestom turistov. Pod vrcholom môžete objavovať aj zaujímavú zrúcaninu kostolíka.Z men­šieho kostolíka sa zachovali nadzemné murované časti. Prvá správa o kostole sv. Kríža je z roku 1336, kde sa spomína ako miesto pustovníkov. Zostal po ňom aj názov kopca či svahu, Svätý kríž.

Zrúcanina kostolíka leží juhovýchodne od obce Vinné v horskom masíve Senderov, ktorý sa nachádza východne od obce Vinné v komplexe Veľkého a Malého Senderova a tvorí prírodnú rezerváciu s rozlohou 28 ha. Zrúcanina leží v nadmorskej výške 231 metrov. Lokalita sa nachádza v prírodnej rezervácii Vinianska stráň, vyhlásenej v roku 1988 na južných a juhovýchodných svahoch Senderova nad vodnou nádržou Zemplínska šírava so vzácnymi trávnymi, krovinnými a lesnými spoločenstvami.

Senderov / Zdroj: Terra Incognita

Rakovský kameň

Z vrcholu päťsto metrového (498, 8 m n. m) Rakovského kameňa sa vám naskytne úchvatný pohľad na rozľahlú vodnú plochu, či rozsiahlu Východoslovenskú rovinu. Tento skalný útvar je podobný známemu neďalekému Sninskému kameňu (1006 m n. m), lenže je o polovicu nižší a menší. Tí zdatnejší si ešte môžu vybehnúť na len kilometer vzdialený, no o viac ako 150 m vyšší Ostrý kameň (666 m n. m), no žiaľ bez výhľadov. Interesantná je vraj počas celej túry aj prenikavá vôňa kvitnúceho medvedieho cesnaku, a to v jari. Túra sa začína v obci Jovsa.

Viniansky hrad

Hrad je dominantou obce Vinné. Množstvo Michalovčanov aspoň raz vyliezlo a pozrelo si tento skvost, ktorý má svoje čaro. Vyberte sa so svojimi blízkymi na túru, užijete si jeden druhého, ale aj prírodu, okolie, výhľady na priľahlé dediny, či vodnú nádrž Šíravy. Pozrite sa aj na práce na hrade, ktoré stále pokračujú. Keď stúpate hore, tak lapete po dychu, ale potom príde zaslúžená odmena. Okolie ako na dlani, pokoj, rovnováha a určitá sloboda.

Zdroj: TASR

Ortáň pri Pozdišovciach

Obec Pozdišovce sa nachádza približne 7 km juhozapadným smerom od mesta Michalovce. Obec je známa hlavne kvôli pozdišovskej keramike. A práve tu pomalým krokom vystúpite na Ortáň, kde sa vám naskytne pekný výhľad na mesto Michalovce s dominantou- Hrádkom. Cestou naspäť popri záhradkovej osade Jazierko prejdete úhľadnou ulicou obce, k pamätníku významných osobností, pôsobiacich v tejto obci. Prechádzku môžete ukončiť pri neskoro renesančnom kaštieli postavenom v roku 1648, na základoch niekdajšieho stredovekého hradu.

Nádherné výhľady zo Sninského kameňa

Nad hladinou Morského oka sa vypína jedna z dominánt vihorlatských vrchov – Sninský kameň, známy nádherným výhľadom na okolité vrchy a doliny. Turistická trasa je fyzicky náročnejšia, na úseku 4 km prekonáva výškové rozpätie od 618 do 1005 m n. m. Odmenou je však nádherný výhľad na krajinu údolia Cirochy, vihorlatské lesy a Východoslovenskú nížinu. Panelovou formou je podaná informácia o rastlinných a živočíšnych spoločenstvách vihorlatských lesov a o chránenom prírodnom výtvore Sninský kameň. Predmetom obdivu sú dva skalné útvary vo forme plošinového lávového vrcholu. Sú to Veľký Sninský kameň – 998 m n. m., nižší ale plošne rozsiahlejší a Malý Sninský kameň 1005 m n. m.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z MIchaloviec a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM