Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Posledný pozdišovský hrnčiar Ľubomír Lipai: Michalovčanov ohúril živou sochou!

Michalovčan Ľubomír Lipai je posledným hrnčiarom, ktorý sa venuje výrobe pozdišovskej keramiky. Na námestí v našom meste ohúril ľudí živou sochou.

Ilustračný obrázok k článku Posledný pozdišovský hrnčiar Ľubomír Lipai: Michalovčanov ohúril živou sochou!
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Preslávila sa po celom svete. Legendárna pozdišovská keramika má na Slovensku dlhú tradíciu. My sme sa porozprávali s jej tvorcom, Ľubomírom Lipaiom.

Legendárna keramika z Pozdišoviec

Výrobou keramiky sa ľudia zaoberali už odjakživa a Zemplín nebol výnimkou. Za najznámejšiu obec, ktorá hrnčiarstvom doslova žila, sa pokladajú Pozdišovce. Práve legendárnej pozdišovskej keramike patrí významné miesto v histórii.

Typické výrobky s ľudovými vzormi z Pozdišoviec kedysi zaplavovali pulty obchodov či trhovísk. No o hrnčiarstve svedčia už len dobové snímky a pamätné izby v Zemplínskom múzeu. V Michalovciach sme ale našli človeka, ktorý sa stále venuje jej výrobe.

Čítajte tiež: Michalovskí turisti navštívili hrnčiarsku obec Pozdišovce

Umelecký hrnčiar Ľubomír Lipai je podľa jeho slov posledným, ktorý robí pozdišovskú keramiku. „Som to aj ja, aj moja manželka a kolegyňa to maľuje,“ dodal Lipai. „Máme aj slovenský rekord, najväčší vytočený džbán na Slovensku,“ pochválil sa hrnčiar.

Dielo malo naozaj poriadne rozmery, a to jeden meter a tridsaťpäť centimetrov. Keramike sa venuje už od svojich 15-tich rokov. „Teraz sa venujem keramike už menej. Viac času pri nej trávi moja manželka,“ Lipai priznal, že jeho manželka je pri keramike až dvanásť hodín denne.

Živá socha na michalovskom námestí

K 600. výročiu hrnčiarstva v regióne vyrobil umelecký hrnčiar Lipai počas podujatia Dni mesta Michalovce vskutku veľké dielo, ktoré pútalo pozornosť všetkých okoloidúcich. Ľudia sa len prizerali, či je to socha alebo človek. Živý muž obalený hrnčiarskou hlinou znázorňoval sochu hrnčiara. Sochu nerobili z hliny, lebo by to trvalo dlho.

„Figuranta sme natreli hlinou,“ vysvetlil Lipai. Pri našej návšteve sedel muž natretý hlinou na slnku už dve hodiny a ďalšie dve mu ešte vraj zostávali. Horúčavu mu pomáhala zvládnuť aj voda, ktorú na neho striekali. Aj keď vyzeral bez pohybu ako socha, hlina sa z dobrovoľníka vraj bez problémov neskôr umyla vodou.

Umelec Lipai chodieva aj na umelecké trhy do Pezinka, Česka, v minulosti prezentoval našu keramiku aj vo Francúzsku. V Michalovciach má svoju dielňu. O tom, komu by svoje remeslo prenechal, však nevie. „Neviem, kto bude pokračovateľom. Bohužiaľ, synov mám v Anglicku,“ dodal, že ekonomické časy donútili jeho deti odísť preč.„Dúfam, že príde vnučka a bude sa tomu venovať,“ dodal s nádejou umelecký hrnčiar Lipai

Môže vás zaujímať:

V Michalovciach strhlo pozornosť parádne auto: Roll-Royce, ktorý vlastnil vynálezca farebného televízora!

Fotogaléria: Takto bývali naši predkovia. V Michalovciach vyrástla polozemnica!

Michalovčan sa venuje výrobe legendárnej keramiky. Aha, čo vzniklo na námestí
9
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM