Veronika Ondo-Cholewová Rôzne

Naozaj pekný zážitok: V známej dedine pri Michalovciach sa konali páračky, FOTO

Činnosť, aká sa už len tak nevidí. A o to je pre ľudské oči zaujímavejšia. V známej dedine Michalovského okresu sa konali páračky.

Ilustračný obrázok k článku Naozaj pekný zážitok: V známej dedine pri Michalovciach sa konali páračky, FOTO
6
Galéria
Zdroj: Obec Zalužice

V Zalužiciach v okrese Michalovce oživili tradíciu páračiek. Zúčastnili sa na nich domáci obyvatelia, ktorí si počas návratu k tomuto dávnemu zvyku vychutnali aj folklórnu skupinu Viňančan. Ako obec zverejnila, počas podujatia nechýbali ani „krepľe a holubky“.

Perie na stole

Kedysi neodmysliteľná súčasť jesenných a zimných večerov na dedinách bolo aj páranie peria. Dedinské dievky si pripravovali perie na vankúše a periny do svadobnej výbavy. Páralo sa husacie perie domácej gazdinej.

Doprostred kuchyne sa dal veľký stôl, okolo neho lavice, na ne si posadali ženy. Napárané perie gazdiná opatrne vkladala do vankúša. Keď sa opáralo, ľudia sa pohostili. Takto podobne to vyzeralo pred pár dňami aj v kultúrnom dome v Zalužiciach. Na stôl sa vysypalo perie a každá žena si z neho brala a párala ho.

Holubky aj šišky

Páranie peria patrilo kedysi medzi obľúbenú činnosť spojenú s odpočinkom a zábavou. Tak ako kedysi patrila zábava k páraniu peria, nevynechali ju ani v Zalužiciach. Zabavili sa pri hudbe Viňančana, porozprávali sa a pochutnali si na tradičných zemplínskych holubkoch aj šiškách.

Kedysi sa perie skladalo do zväzkov a viazalo sa farebnou alebo bielou niťou. Keď sa páračky skončili, chlapi túto viazanku podarovali každej žene ako výslužku.

V našej fotogalérii sa môžete pozrieť zábery z páračiek v Zalužiciach.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

Činnosť, aká sa už len tak nevidí: Páračky v Zalužiaciach zachytené obrazom
6
Galéria
Zdroj: Obec Zalužice
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM