Správy

Nové pravidlá COVID automatu: Čo sa zmení pre okres Michalovce?

Od pondelka 16. augusta sa budeme riadiť podľa nových pravidiel. Na obmedzenia sa musia pripraviť predovšetkým nezaočkovaní.

Ilustračný obrázok k článku Nové pravidlá COVID automatu: Čo sa zmení pre okres Michalovce?
Foto: Veronika Ondo Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Od pondelka (16. 8.) budú podľa COVID automatu všetky okresy okrem deviatich v zelenej farbe, teda v stupni monitoringu.

V praxi to znamená, že kompletne zaočkovaní budú môcť väčšinu aktivít vykonávať bez obmedzenia, s miernymi obmedzeniami musia rátať neočkovaní či netestovaní na nový koronavírus. Vyplýva to z nového COVID automatu, ktorý v utorok (10. 8.) schválila vláda.

V zelenej farbe (monitoring) bude od pondelka aj náš okres Michalovce.

Oranžové a zelené okresy

Oranžové (ostražitosť) budú na Slovensku okresy Gelnica, Košice I.-IV., Košice-okolie, Poprad, Spišská Nová Ves a Stará Ľubovňa.

Pre zelené okresy bude platiť, že ľudia v nich budú môcť fungovať bez obmedzenia pohybu. V prípade hromadných podujatí sa zavedie trojaký režim.

Kultúrny semafor

V stupni monitoring, tzv. zelenej fáze, sa bude môcť akcia, na ktorej sa zúčastnia len plne zaočkovaní ľudia, konať bez limitu.

Pre tzv. OTP režim (očkovaní, testovaní, po prekonaní COVID-19) bude platiť max. 2 500 ľudí pre interiér a pre exteriér najviac 5 000 ľudí. Pre skupinu „základ“, čiže všetci bez rozdielu, bude povolených max. 500 ľudí pre interiér a 1 000 pre exteriér. Státie aj sedenie bude v zelenej fáze bez obmedzení, rovnako aj občerstvenie či prestávky počas predstavenia.

Viac o covide

Keď sa situácia zhorší?

V prípade zhoršenia situácie sa podmienky pre podujatia sprísňujú. Napríklad v oranžových okresoch bude pre režim OTP na podujatí obmedzená kapacita na 50 percent, avšak maximálne 500 ľudí pre interiér a 1 000 pre exteriér.

V červených okresoch bude v režime OTP povolených 250 ľudí vo vnútri a 500 vonku.

Osobitne sa v semafore upravujú podmienky školských predstavení tak, aby nedošlo k miešaniu škôl.

Očkovacia lotéria

Svadby

Pravidlami, ktoré sa týkajú hromadných podujatí, sa riadia aj obrady, ako sobáš, krst či pohreb. V prípade svadieb, karov, osláv, večierkov či hromadného podujatia v prevádzkach verejného stravovania budú možné len dva režimy.

Ak pôjde len o kompletne zaočkovaných, v interiéri bude môcť byť maximálne 400 osôb a v exteriéri 800 osôb. Organizátori budú musieť zabezpečiť tiež zoznam účastníkov.

Pri režime OTP bude môcť byť maximálne 200 osôb v interiéri a 400 osôb v exteriéri. Rovnako bude nevyhnutný povinný zoznam účastníkov.

Bohoslužby

V trojakom režime bude fungovať aj organizácia bohoslužieb. Ak sa na omši budú môcť zúčastniť len kompletne zaočkovaní, ich počet nebude limitovaný.

V režime OTP môže byť priestor určený na státie zaplnený maximálne na polovicu, na sedenie vonku či vo vnútri na 75 percent. Pokiaľ nie je kapacitu možné určiť, povolených je 5 000 osôb v exteriéri a do 2 500 osôb v interiéri.

V prípade, že bude omša určená pre všetkých bez ohľadu na očkovanie či test, v exteriéri bude môcť byť maximálne do tisíc osôb a do 500 ľudí bude môcť byť v interiéri.

Návštevy v nemocniciach, zariadeniach sociálnych služieb či vo väzniciach budú pre kompletne očkovaných aj pre režim OTP povolené bez obmedzenia.

Z iného súdka

Kúpaliská na Šírave, thermalpark i reštaurácie

Bez obmedzenia, a to aj bez ohľadu na očkovanie či test v zelených okresoch budú fungovať lanové dráhy, bazény, plavárne, reštaurácie, ale aj múzeá, galérie, výstavné siene či knižnice.

Bez obmedzení pre všetkých budú fungovať aj ubytovacie zariadenia.

Fitnescentrá môžu v zelenej farbe fungovať bez obmedzenia, ak budú do prevádzky púšťať len zaočkovaných. V prípade režimu OTP je povolených maximálne 50 osôb alebo nutných minimálne 15 štvorcových metrov na osobu.

Ak sa rozhodnú byť otvorené pre všetkých, v prevádzke môže byť maximálne 25 osôb a povinnosťou bude aj zoznam účastníkov.

Wellness, akvaparky či kúpele budú bez obmedzenia fungovať pre zaočkovaných aj pre režim OTP. V prípade prevádzok, ktoré sa rozhodnú byť otvorené pre všetkých, budú môcť byť zaplnené na polovicu, maximálne do tisíc osôb.

V obchodoch a v službách bude potrebné dodržiavať hygienické opatrenia. V taxíkoch budú potrebné rúška a pravidelné vetranie.

Chystáte sa na dovolenku do Talianska, Chorvátska či Egypta? Viac o aktuálnych opatreniach v dovolenkových destináciách sa dočítate aj v kategórii Cestovanie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Viac z Michaloviec

Nový Covid automat od 16. augusta
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM