Rôzne

O budúcnosti oceliarne v Strážskom sa rozhodne v konkurze. Aktivity firmy preveruje polícia!

O ďalšom smerovaní oceliarne v Strážskom sa bude rozhodovať v rámci konkurzného konania. Reštrukturalizačné konanie voči spoločnosti Slovakia Steel Mills (SSM), a. s. prevádzkujúcej túto hutnícku továreň, súd zastavil...

Ilustračný obrázok k článku O budúcnosti oceliarne v Strážskom sa rozhodne v konkurze. Aktivity firmy preveruje polícia!
Zdroj: TASR

Väčšina z vyše štyroch stoviek zamestnancov továrne je od augusta minulého roka doma a poberá 60 % mzdy. Výrobu v nej sa podarilo vlani nakrátko obnoviť, a to na prelome novembra a decembra, no v súčasnosti je opätovne pozastavená. Oceliareň pri Strážskom dalo vedenie ešte na sklonku roka zazimovať.

SSM, ktorá sa ocitla v zložitej ekonomickej situácii, iniciovala v uplynulých mesiacoch kroky zamerané na jej ochranu pred veriteľmi, respektíve ozdravenie spoločnosti. Prvostupňový súd však na jej reštrukturalizáciu nedal súhlas, čo neskôr potvrdil svojím rozhodnutím aj odvolací súd. Plánovaná reštrukturalizácia prerušila konkurzné konanie, ktoré voči spoločnosti SSM začal vlani Okresný súd v Košiciach.

„Nakoľko bolo reštrukturalizačné konanie právoplatne zastavené, odpadla prekážka prerušenia konkurzného konania, preto súd bude pokračovať v konkurznom konaní,“ informovala hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Marcela Gálová.

Obavy z hromadného prepúšťania v Strážskom sa zatiaľ nenaplnili, no pracovníci oceliarne podľa slov tamojšieho odborára Dominika Vargu s obavami očakávajú ďalší vývoj. „Konkurz nás podľa môjho názoru neminie. Na jeho správcovi bude záležať, či budeme fungovať aj v konkurze, lebo aj takáto možnosť tu je, alebo nás predajú,“ doplnil.

SSM produkujúcu vo svojej východoslovenskej fabrike betonársku oceľ a valcovaný drôt založili v roku 2007 ako dcérsku spoločnosť holandskej firmy Steel Assets Management B.V. Financovanie investičnej časti bolo zabezpečené formou investičného úveru od Českej exportnej banky (ČEB). V máji 2014 začala predaj pohľadávky voči SSM, ktorá vznikla nesplácaním úveru.

Aktivity firmy začala pred časom preverovať polícia. „Národná kriminálna agentúra vedie trestné stíhanie vo veci zločinu neodvedenia dane a poistného a zločinu skrátenia dane a poistného. Nakoľko prípad je v počiatočnom štádiu vyšetrovania, v súčasnosti nie je možné poskytnúť bližšie informácie,“ uviedla hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová.

Tlačová agentúra sa pokúsila získať stanovisko k aktuálnej situácii v továrni aj od vedenia spoločnosti SSM. Na zaslané otázky však doteraz nezareagovalo.

Zverejnené predtým, 4. decembra 2014:

Zamestnanci stále v neistote: V oceliarni opäť zastavená výroba, čo bude ďalej?!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM