Rôzne

Objavte čaro vrchu v pralese: Ponúka netradičný pohľad na Šíravu

V okolí Michaloviec je veľa miest, za ktorými sa oplatí našľapať celé kilometre. Trúfli by ste si vystúpiť na vrch v pralese?

Ilustračný obrázok k článku Objavte čaro vrchu v pralese: Ponúka netradičný pohľad na Šíravu
Zdroj: Dnes24.sk

Klub KST turista Michalovce má viacero aktívnych členov. Vyberajú sa spolu po vlastných k zaujímavým lokalitám. A majú prehľad o lákavých miestach, kam si vyraziť. Necháte sa zlákať aj vy?

Jednou zo zaujímavých túr je aj výstup na Kyjov. Je to vrch na južnom okraji náhornej plošiny v západnej časti Vihorlatských vrchov. Vznikol až v najmladšej dobe sopečnej činnosti. Nachádza sa juhovýchodne od obce Porúbka.

Pohľad na Šíravu

Kyjov je dominantou Kyjovského pralesu. Nachádza sa neďaleko Vihorlatu a ponúka netradičný pohľad na Šíravu. Za chrbtom môžu ľudia vidieť aj Vinianske jazero. Nechajte sa inšpirovať michalovskými turistami, ktorí odporúčajú začať túru pri Vinianskom jazere.

Po miernom stúpaní popri jazere si to treba nasmerovať po asfaltovej lesnej ceste so zákazom vjazdu vozidiel. Na tejto túre človek natrafí aj na vojenský pamätník pod Pirnagovým vrchom. Netreba zabudnúť zmeniť smer vľavo na severozápad, stále po asfaltovej ceste. Čoskoro turistov navedie nápis Kyjov – Vihorlat. Následne treba odbočiť vpravo na východ. Po lesnej ceste nasleduje stúpanie k vrchu Kyjov.

Pre skúsených turistov

Táto turistika je pre skúsených turistov alebo v sprievode napríklad už spomínaného michalovského klubu KST turista Michalovce. Vrch sa totiž spája s územím vojenského obvodu a s najvyšším 5. stupňom ochrany, kde akýkoľvek pohyb je možný len na základe špeciálneho povolenia pracovníkov štátnej ochrany prírody.

Najlepšie je preto, ak sa vyberiete s oficiálnym turistickým klubom, aby ste nezablúdili do nesprávnej časti lokality. Vrcholová časť Kyjova má kamenitý charakter, miestami s vystupujúcimi skalami. V tejto časti sa dajú vidieť najmä stromy, ako napríklad jaseň štíhly, ktorý tam dosahuje mohutné rozmery. Z ďalších drevín sa tam vyskytuje buk, javor horský, brest horský a javor mliečny.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM