Veronika Ondo-Cholewová Samospráva

Opustené budovy, zeleň i cyklisti: Miestni aktéri zvýšia ich bezpečnosť

V Michalovciach chcú zvýšiť komfort ľudí vo verejných priestorov. Vyriešiť chcú aj problém opustených budov.

Ilustračný obrázok k článku Opustené budovy, zeleň i cyklisti: Miestni aktéri zvýšia ich bezpečnosť
Zdroj: Dnes24.sk

V metropole Zemplína vytvorili miestnu podpornú skupiny (ULG) mesta Michalovce, ktorá je zapojená do siete pre akčné plánovanie – URBSecurity v rámci operačného programu URBACT III. Snaží sa vyriešiť aj problémy obyvateľov.

Akčné plánovanie

Podľa zverejnených informácií od mestskej samosprávy je URBSecurity jednou z 23 sietí pre akčné plánovanie, ktoré boli monitorovacím výborom operačného programu URBACT schválené počas minulého roka.

Vedúcim partnerom spomínanej siete je portugalské mesto Leira.

Spolu s mestom Michalovce a s ďalšími siedmimi mestami (írsky Longfor, španielsky Madrid, belgický Machelen, talianska Parma a Romagna Faentina, grécka Pella a maďarský Szabolcs) sa budú venovať problematike integrovaného prístupu k bezpečnosti v mestách.

Viac bezpečnosti

Hlavným cieľom je zvýšiť bezpečnosť a tým podporiť kvalitu života občanov.

Ambíciou miest združených v sieti URBSecurity je analyzovať existujúcu situáciu, diskutovať o urbánnej bezpečnosti a riešeniach mestského dizajnu, ktoré by mohli prispieť k prevencii segregácie, antispoločenského správania a celkovo prispieť k zvýšeniu komfortu užívateľov verejných priestorov.

Rast mesta

Ako zverejnilo mesto, cieľom siete URBSecurity je participatívnou metódou vytvoriť integrované akčné plány (IAP) pre urbánnu bezpečnosť.

Popri zvýšení kvality života občanov má táto vplyv aj na hospodársky rozvoj a v konečnom dôsledku prispeje k inteligentnému, udržateľnému a inkluzívnemu rastu miest.

Miestni aktéri

V súčasnosti prebieha prvá fáza projektu, ktorá začala 2. septembra 2019 a bude ukončená 2. marca 2020.

V rámci tejto etapy mesto Michalovce vytvorilo miestnu podpornú skupinu, pozostávajúcu z miestnych aktérov (zástupca primátora mesta Michalovce, vedúci zamestnanci MsÚ a zamestnanci MsÚ, územní plánovači, odborníci na mestskú zeleň, zástupcovia štátnej a mestskej polície, terénni sociálni pracovníci).

Ochrana

Na stretnutí miestnej podpornej skupiny (ULG) mesta Michalovce zúčastnení diskutovali o tom, aké výzvy je treba v meste riešiť s ohľadom na zvýšenie bezpečnosti verejných priestorov.

,, Najčastejšie uvádzané problémy mesta Michalovce sú bezpečnosť chodcov a cyklistov (chodníky a cyklotrasy), kamerové systémy a verejné osvetlenie; bezpečnosť mestskej zelene (najmä stav stromov); bezpečnosť dopravy (spracovanie plánu udržateľnej mestskej mobility) a problematika opustených budov

Strom problémov

Výsledkom stretnutia bolo vypracovanie tzv. stromu problémov zo strany zainteresovaných miestnych aktérov.

Stretnutie posunulo mesto Michalovce o krok bližšie k druhej fáze projektu, v ktorej každé mesto vytvorí vlastný integrovaný akčný plán a začne s jeho realizáciou.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Michaloviec a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Pozrite si aj archívne zabery opustenej budovy bývalého bchodného domu.

Fotky z centra Michaloviec: Kedysi vychytený obchoďák, dnes chátrajúci objekt
10
Galéria

Hl. foto: opustená budova bývalého obchodného domu Elán

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM