Rôzne

Prešiel obnovou a je fakt parádny: Takýto luster budete môcť vidieť v Michalovciach

Michalovské múzeum sa môže pochváliť ďalšou zaujímavosťou. Podarilo sa totiž zreštaurovať pozoruhodný luster. Budete ho môcť vidieť v kaštieli Starajovcov.

Ilustračný obrázok k článku Prešiel obnovou a je fakt parádny: Takýto luster budete môcť vidieť v Michalovciach
3
Galéria
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Stane sa ozdobou kaštieľa Starajovcov. Návštevníci Zemplínskeho múzea v Michalovciach sa môžu tešiť, že uvidia zreštaurovaný historický luster, ktorý sa podarilo múzeu obnoviť aj vďaka verejným zdrojom Fondu na podporu umenia.

Uvidíme ho

Spomínaný zreštaurovaný luster rozšíri prezentačné možnosti historickej expozície hlavnej budovy Zemplínskeho múzea v Michalovciach. Počas obdobia, kedy je múzeum zatvorené, prešiel totiž opravou.

Zatiaľ kvôli prebiehajúcej rekonštrukcii nemohol byť umiestnený do plánovaných priestorov. Po otvorení múzea ho však budú môcť návštevníci vidieť v kaštieli Starajovcov.

Podľa informácií od michalovského múzea, možno historický luster priradiť k neobarokovému umeleckému smeru. Bohatá rezbárska výzdoba znázorňuje rastlinné úponky a lístie. Závesný dekoračný luster je polychrómovaný celozlátený.

Skladá sa z 21 ramien, ktoré sa spájajú do siedmich úponkov upevnených ku krku. Výzdoba krku je vertikálne delená väčšími dekoratívnymi kruhmi na dva väčšie diely. Luster sa na strop vešia na tzv. lusternak, ktorý má tvar skrutkoviec. Kovový lusternak je ukrytý v krku lustra.

Proces reštaurovania

V počiatočnej fáze prebiehala príprava potrebných dokumentov a následovalo niekoľko typov reštaurátorských prieskumov. Tie sa vyhodnotili a pristúpilo sa k návrhu reštaurátorského postupu a použitia adekvátnej technológie.

„Autorom reštaurovania historického lustra pre Zemplínske múzeum v Michalovciach bol Mgr. art. Peter Mlích. Pomocné práce týkajúce sa elektrického obvodu lustra vykonal Martin Kováč,“ zverejnilo múzeum.

Zemplínske múzeum doplnilo, že išlo o reštaurátorský zásah, doplnenie absentujúcich a poškodených miest, odstránenie sekundárnych zásahov a ich farebné a výtvarné scelenie prinavrátilo lustru autentický výraz a obnovila sa jeho výstavno-expozičná a umelecko-historická hodnota.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Michaloviec a okolia

Stane sa ozdobou kaštieľa Starajovcov: Reč je o tomto pozoruhodnom lustri, FOTO
3
Galéria
Zdroj: Zemplínske múzeum Michalovce

Hl. foto: ilustračné

Vo videu nižšie si môžete pozrieť pýchu Gemera v zimnom šate.

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM