Veronika Ondo-Cholewová Samospráva

Radnica kontroluje stav zastávok nielen kvôli bezpečnosti

Tragédia, pri ktorej prišla o život na zastávke maloletá osoba, zmobilizovala aj naše mesto. Zisťovali sme stav autobusových zastávok v Michalovciach.

Ilustračný obrázok k článku Radnica kontroluje stav zastávok nielen kvôli bezpečnosti
Zdroj: Dnes24.sk

Metropola Zemplína v rámci preventívnych bezpečnostných opatrení kontroluje stav autobusových zastávok. Pre bezpečnosť aj čistotu.

Opatrenia

Na radnici sme zisťovali opatrenia mesta Michalovce v súvislosti s tragickou udalosťou na Myjave, kde vietor vyvrátil autobusovú zastávku. Na mieste sa zranili dve maloleté osoby, dievčatko zomrelo a braček je v kritickom stave.

O stanovisko sme požiadali kraj i naše mesto. Košický samosprávny kraj má vo vlastníctve cesty II. a III. triedy a mosty, ktoré sa na nich nachádzajú. ,,Čo sa týka autobusových zastávok, tie sú v majetku a kompetenciách obcí a miest, ktoré sú zriaďovateľmi autobusových zastávok podľa zákona č. 56/2012 Z. z. o cestnej doprave v znení neskorších predpisov," objasnila nám Anna Terezková, vedúca komunikačného oddelenia, hovorkyňa predsedu KSK.

Povinnosti mesta

,,Autobusové zastávky nemusia automaticky patriť mestu alebo obci. V každom prípade ale každá zastávka má svojho majiteľa a ten je povinný zabezpečovať správu takéhoto zariadenia. Mesto je povinné sa o svoj majetok starať, chrániť ho, zveľaďovať a zhodnocovať. Preto aj v rámci plánu bežnej údržby priebežne kontroluje stav svojho majetku aj mobiliáru – čiže aj zastávok. Poslanci v rámci rozpočtu vyčleňujú financie na údržbu, odstraňovanie havarijného stavu a bežný servis," vyjadril sa Michal Kaliňák, hovorca Združenia miest a obcí Slovenska

Pravidelné kontroly

Reagovala aj michalovská samospráva. ,,Mesto Michalovce, prostredníctvom Technických a záhradníckych služieb mesta, pravidelne monitoruje stav autobusových čakární v meste, jednak kvôli bezpečnosti ale aj v záujme udržania čistoty a poriadku," povedala pre náš spravodajský portál Michalovce 24 hovorkyňa primátora a MsÚ, vedúca odboru komunikácie, marketingu a kultúry Iveta Palečková.

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Michaloviec a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Chcete mať vždy po ruke aj informácie zo Slovenska či zo sveta? Sledujte facebook Dnes24.

O poriadok sa stará aj občianska poriadková služba v meste Michalovce, ktorú môžete vidieť v našej fotogalérii.

Občianska poriadková služba je v Michalovciach aktívna počas celého roka
4
Galéria
Zdroj: Mesto Michalovce

Hl. foto: archív

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM