Rôzne

Romantika v michalovskej hvezdárni: Ľahnete si a vychutnáte živé planetárium

Tomu sa povie relax aj zážitok. Len tak si ľahnúť a vychutnávať nočnú oblohu. Michalovská hvezdáreň prezradila, na aké lákadlo sa môžeme tešiť.

Ilustračný obrázok k článku Romantika v michalovskej hvezdárni: Ľahnete si a vychutnáte živé planetárium
Zdroj: Jaro Karak

Ak si chcete vychutnať nočnú oblohu a popri tom sa niečo o nej aj dozvedieť, príďte do Hvezdárne v Michalovciach. Vo svojich vynovených priestoroch vás zamestnanci pod Hrádkom radi privítajú.

Pod hviezdami

Vždy v stredu a v piatok za jasného počasia si môžete vo hvezdárni vychutnať astronomické pozorovania. Pozorovanie oblohy trvá približne hodinu. „Návštevníkom ukážeme najskôr na terase na oblohe súhvezdia a jasné hviezdy. Potom sa ďalekohľadom v kupole pozorujú planéty a Mesiac (ak sú viditeľné), dvojhviezdy, hviezdokopy, galaxie, hmloviny,“ informovala hvezdáreň. V prípade, že svieti Mesiac (najmä v čase okolo splnu) sa však nedajú pozorovať takmer žiadne objekty, okrem planét a dvojhviezd.

Kedy je v pláne pozorovanie?

  • 7. apríla o 20:30 hod.
  • 12. apríla o 10:30 hod.
  • 19. apríla 21:00 hod.
  • 21. apríla o 21:00 hod.
  • 26. apríla o 21:30 hod.

Živé planetárium

V Michalovciach si však pripravili aj špeciálne pozorovania. Prvé sa uskutoční 28. apríla o 21:30 hod. Ide o o nový typ večerných pozorovaní pre verejnosť s názvom živé planetárium. Podľa informácií od hvezdárne sa budú konať vždy v posledný piatok v mesiaci (v apríli 28. 4. 2017 o 21:30 hod.). „Na terase na ležadlách bude pozorovanie oblohy voľným okom s výkladom o súhvezdiach a mytológii viažucej sa k ním. Kapacita je limitovaná počtom ležadiel, ktorých je osem,“ zverejnila hvezdáreň.

Preto je potrebné sa na toto pozorovanie prihlásiť vopred a to do dňa konania na tel.: 056/644 32 60 alebo emailom info@hvezdaren-mi.sk. V prípade nepriaznivého počasia je náhradný program v prednáškovej miestnosti. Vstupné je ako na obyčajné pozorovanie: dospelí 1 €, deti 0,50 €.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM