Správy Rôzne

Škodlivé látky, zvyšky pesticídov i rozpúšťadlá: Ľuďom sa ich pomôžu zbaviť

Škodliviny, ktoré ohrozujú naše zdravie. Látky, s ktorými nevedia obyvatelia správne zaobchádzať. Nepatria totiž do koša!

Ilustračný obrázok k článku Škodlivé látky, zvyšky pesticídov i rozpúšťadlá: Ľuďom sa ich pomôžu zbaviť
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Mesto Michalovce informovalo o zbere objemného odpadu a odpadu s obsahom škodlivých látok. Mnohí stále nevedia, že nepatrí do obyčajného koša.

Jarný zber

Objemný odpad je nadrozmerný komunálny odpad, ktorý nie je možné pre jeho rozmery uložiť do zberných nádob na zmesový komunálny odpad (napr. starý nábytok, koberce, sedačky, dvere a pod.). V zmysle Zákona o odpadoch je Mesto povinné zabezpečiť najmenej dvakrát do roka zber takýchto objemných odpadov.

„Jarný zber objemného odpadu priamo od vašich domov sa uskutoční od 6. do 19. apríla,“ zverejnila radnica.

Objemný odpad sa bude zberať iba v ten istý deň ako komunálny odpad. Objemný odpad vykladajte do priestoru zeleného pásu pred domom, do dostupného priestoru dvora, ku kontajnerom na komunálny odpad a pod. Do objemného odpadu nepatria napr. pneumatiky, stavebný odpad, bioodpad, chladničky, televízory a pod. Takýto odpad nebude odobratý.

Škodlivé pesticídy

„Zároveň so zberom objemného odpadu bude v rovnakom termíne prebiehať aj mobilný zber odpadu z domácností s obsahom škodlivých látok (rozpúšťadlá, staré farby, lepidlá, zvyšky pesticídov, handry a rukavice znečistené škodlivinami, obaly znečistené škodlivinami a pod.),“ informovalo mesto.

Zber objemného odpadu do veľkoobjemových kontajnerov rozmiestnených po meste sa v tomto roku neuskutoční. Objemný odpad, elektroodpad, bioodpad, odpad z domácností s obsahom škodlivých látok môžu občania mesta celoročne a bezplatne odovzdávať aj na zberných dvoroch TaZS mesta Michalovce ( Partizánska ulica 55 a Lastomírska ulica 2).

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM