VOCH Správy

Slovensko môže zasiahnuť orkán: Silný vietor hlásia aj na Zemplíne

Na Zemplíne sa môže vyskytnúť aj víchrica. Zasiahne orkán aj okres Michalovce?

Ilustračný obrázok k článku Slovensko môže zasiahnuť orkán: Silný vietor hlásia aj na Zemplíne
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Vo štvrtok môže silný vietor potrápiť väčšinu Slovenska. Na horách prevažne severného Slovenska sa môže vyskytnúť až orkán. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe. Ako na tom bude okres Michalovce?

Aj na Zemplíne

Tretí stupeň výstrahy pred vetrom na horách platí vo štvrtok predbežne do 15.00 hod. v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Liptovský Mikuláš, Ružomberok a Tvrdošín. V nárazoch môže dosiahnuť vietor rýchlosť od 160 do 180 kilometrov za hodinu.

„Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo),“ upozorňuje SHMÚ. V okrese Michalovce zatiaľ nehlásia výstrahy. Na Zemplíne sú hlásené výstrahy 1. stupňa pred silným vetrom v Humennom.

Od 16.2.2022 22:00 do 17.2.2022 18:00 je vydaná výstraha v okrese Humenné, kde sa MIESTAMI očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 18 – 23 m/s (65 – 85 km/h). Priemerná rýchlosť vetra môže prechodne dosahovať okolo 12 m/s (45 km/h). Podľa SHMÚ táto rýchlosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

Výstraha je vydaná od 17.2.2022 02:00 do 18.2.2022 04:00, v Humenskom okrese sa na horách MIESTAMI očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 30 – 37 m/s (110 – 135 km/h). Priemerná rýchlosť vetra môže na hrebeńoch prechodne dosiahnuť okolo 21 m/s (75 km/h), t.j. víchrica.

„Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo),“ varujú meteorológovia.

Prečítajte si aj:

Silný vietor

V okresoch Turčianske Teplice, Martin, Žilina, Dolný Kubín a Námestovo platí na horách druhý stupeň výstrahy. V týchto oblastiach môže vietor dosiahnuť nárazovo rýchlosť 160 kilometrov za hodinu. Na horách má silno fúkať aj v piatok (18. 2.) a sobotu (19. 2.).

Výstrahy druhého a prvého stupňa pred vetrom sú počas dňa vydané na väčšine Slovenska, s výnimkou niektorých okresov Prešovského a Košického kraja.

V západnej časti Slovenska môže v nárazoch dosiahnuť vietor rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu. Najmä na strednom a východnom Slovensku môže zafúkať v nárazoch do 85 kilometrov za hodinu.

Z nášho mesta

Niekde aj búrky

Prechod studeného frontu môže byť sprevádzaný aj búrkami. „Najsilnejší vietor očakávame tesne pred frontom a na ňom, teda vo štvrtok okolo poludnia a krátko popoludní,“ upozornil SHMÚ na sociálnej sieti.

Ďalšia tlaková níž s víchricou má prísť do strednej Európy aj z piatka na sobotu. „V severnej časti strednej Európy bude zrejme ešte silnejšia ako tá dnešná, no u nás by mala byť o niečo slabšia,“ doplnil.

ilustračné foto

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM