Veronika Ondo-Cholewová Správy

V Michalovciach začalo fungovať veľkokapacitné centrum na pomoc utečencom

V Michalovciach začalo v pondelok večer fungovať multifunkčné veľkokapacitné centrum na pomoc utečencom.

Ilustračný obrázok k článku V Michalovciach začalo fungovať veľkokapacitné centrum na pomoc utečencom
Foto: Veronika Ondo-Cholewová

Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké tak zostane len nevyhnutná infraštruktúra. Podobný model sa má využiť aj na hraničných priechodoch Veľké Slemence či Ubľa. Informoval o tom tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra.

„Základnou prioritou je koncentrovať pomoc prichádzajúcim utečencom v multifunkčných veľkokapacitných centrách, kde budú mať zabezpečené všetky potreby a služby na jednom mieste,“ uviedol rezort.

Pravidelná kyvadlová doprava

Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké zostane len nevyhnutná infraštruktúra, teda zdravotná a psychologická pomoc, sociálne zariadenia, infostánok k možnostiam pobytu, veterinárna starostlivosť a občerstvenie. Zvyšok má byť k dispozícii vo veľkokapacitnom centre, zabezpečená má byť i pravidelná kyvadlová doprava, ozrejmil rezort.

Utečenci budú mať podľa ministerstva možnosť na pracoviskách v michalovskom centre žiadať o udelenie dočasného útočiska tak, ako aj na ďalších miestach na Slovensku. Podporné služby zriadil štát aj v okolí centra v stanoch.

„Za pomoci vlastných síl, ale aj dobrovoľníkov poskytne potrebnú humanitárnu pomoc vrátane zdravotníckeho zabezpečenia a psychologickej starostlivosti, potrebné informácie, sprostredkuje dopravu do miest ubytovania, stravovanie prípadne aj dočasné núdzové ubytovanie,“ doplnil rezort.

Prečítajte si aj:

Stravovacie a vyhrievané stany

K dispozícii budú sociálne zariadenia, vyhrievané oddychové a stravovacie stany i informačné kiosky.

„Rozdelenie úloh a koordinácia bude v kompetencii riadiaceho tímu zloženého zo zástupcov zložiek integrovaného záchranného systému, okresných úradov a zástupcov dobrovoľníckych organizácií,“ priblížilo ministerstvo.

Tento model by sa mal postupne aplikovať aj na hraničných priechodoch Veľké Slemence a Ubľa. Podobné centrum ako v Michalovciach sa plánuje postupne zriadiť aj v Humennom a v ďalších mestách, avizovalo ministerstvo.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM