Veronika Ondo-Cholewová Kultúra

V našom meste môžete zažiť známy medzinárodný festival: Takýmto programom láka

V Michalovciach môžete už onedlho zažiť známy medzinárodný festival. Aký program nás v našom meste čaká? Prinášame podrobnosti.

Ilustračný obrázok k článku V našom meste môžete zažiť známy medzinárodný festival: Takýmto programom láka
Zdroj: TASR

Festival Zlatý žobrák zavíta 7. júna 2018 aj do Michaloviec. V našom meste sa môžete tešiť na premietanie v Kine Centrum. Najstarší a stále jediný festival svojho druhu v Európe je považovaný za jedno z najväčších mediálnych podujatí.

V tomto roku je na festival prihlásených desiatky filmov z rôznych zahraničných krajín. Zastúpenie majú mladí autori, produkčné spoločnosti aj lokálne televízie. Metropola Zemplína bude jedným z miest, kde sa bude konať jeho program.

Premietanie v našom meste

Premietanie v Michalovciach bude v Kine Centrum 7. júna o 9:00, 11:00 a o 18:00 hod. „Študentom sú určené kurdské filmy a na večerné premietanie sú pripravené víťazné filmy z roku 2017,“ uviedla za organizátorov festivalu Zlatý žobrák Katarína Jantošovičová.

Kurdský krátky film

Pale Mirrors , réžia Salem Salavati

Zatiaľčo matkinou jedinou starosťou je, či jej dcéra otehotnie, Shawbo trápia úplne iné problémy. Aj keď má Shawbo vďaka svojej práci blízko k deťom, bojí sa o svojho manžela, ktorému hrozí trest smrti. Nestráca však nádej a v závere zisťuje, že rozsudok znie …

‫ ‬Ants Apartment, réžia Tofiq Amani

‫Na prvý pohľad banálna hádka medzi manželmi. Táto hádka však v sebe ukrýva dávne tajomstvo. Podarí sa nakoniec nájsť svoj pokoj?

‬Namo (Unknown), réžia Salah Salehi

Film sa odohráva v kurdskom regióne Iránu. Dve hlavné postavy, príslušníci polície, dostali rozkaz pochovať telo neznámeho chlapa, ktorý spáchal samovraždu. Prešli už niekoľko dedín, no v každej ich odmietli, pretože podľa proroka Shafiiho na moslimskom cintoríne nemožno pochovať samovraha. Kde nakoniec telo pochovajú a ako túto situáciu vyriešia?

Koshtargah, réžia Behzad Azadi

Štyria mladí kamaráti majú jasnú predstavu, ako čo najrýchlejšie zbohatnúť, a to prostredníctvom drog. Majú veľké plány do života, avšak osud nehrá podľa ich pravidiel. A tak sa ocitajú v situácii, s ktorou nikto nepočítal.

Víťazné filmy z roku 2017

ZLATÝ ŽOBRÁK za najlepší program z produkcie lokálnej televízie

Vesluj, Srbsko, réžia Vladimír Perović, dĺžka:15 minút

Miestny chlapec s globálnymi očakávaniami prekoná svoje telesné postihnutie. Nie je to len silný príbeh, ale aj mocná metafora toho, čo dokáže urobiť lokálna televízia.

ZLATÝ ŽOBRÁK za najlepší film z produkcie produkčnej spoločnosti

Jarná povodeň, Belgicko, réžia Jeannice Adriaansens, dĺžka: 27 minút

Príbeh, ktorého ústrednou témou je základná ľudská potreba – medziľudský vzťah. Starnúca žena a dospievajúci chlapec sa stretnú, keď sú obaja zúfalí. Jedinečné uzdravenie sa odohráva vo filme, ktorý je skromný, ale dokonale zahraný.

ZLATÝ ŽOBRÁK za najlepší film z produkcie mladého autora

Rabie Chetwy, Egypt, réžia: Mohamed Kamel, dĺžka: 15 minút

V egyptskej spoločnosti, kde sú roly mužov a žien pevne dané, musí otec prekročiť rozdelenie pohlaví, aby sa venoval potrebám svojej dospievajúcej dcéry, ktorá prišla o matku.

O festivale

Medzinárodný festival lokálnych televízií bol založený v roku 1995 vďaka zmene v politickom a ekonomickom systéme a vďaka snahe jednej zo vznikajúcich slovenských lokálnych televízií. Vznikol ako svojpomocná snaha a v tomto duchu pokračuje dodnes.

Festival Zlatý Žobrák pomohol svojou súťažnou prehliadkou, workshopmi a stretnutiami zástupcov lokálnych televízií definovať ideu lokálnych a regionálnych médií, a to nie len vo východnej Európe, ale aj v rámci celého európskeho kontinentu. Záverečný ceremoniál odovzdávania ocenení v jednotlivých kategóriách bude v sobotu 9. júna 2018 v Historickej radnici v Košiciach.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Michaloviec a okolia

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM