Rôzne

FOTO z Košického kraja: Na túto impozantnú rastlinu veľký POZOR, je nebezpečná

Boľševník obrovský môže ohroziť ľudské zdravie, pretože obsahuje rôzne fototoxické furanokumaríny.

Ilustračný obrázok k článku FOTO z Košického kraja: Na túto impozantnú rastlinu veľký POZOR, je nebezpečná
6
Galéria
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Na fotografiách, ktoré vznikli v júni pri meste Sobrance v Košickom kraji, môžete vidieť invazívny a obzvlášť nebezpečný druh rastliny.

Boľševník obrovský je na Slovensku a v mnohých ďalších krajinách severnej pologule vedený ako obzvlášť nebezpečný druh, ktorý je schopný ničiť pôvodné ekosystémy na danom území.

Navyše môže ohroziť ľudské zdravie, pretože obsahuje rôzne fototoxické furanokumaríny, ktoré u človeka spôsobujú ťažké fotodermatitídy.

„Spôsobuje pri kontakte najmä kožné poranenia, popáleniny. Dlhodobejší kontakt s touto rastlinou môže tiež vyvolávať bolesti hlavy, zvýšenú teplotu, slabosť a zimnicu. U precitlivených osôb môžu poškodené časti rastliny vyvolať slzenie, pálenie nosnej a ústnej dutiny. Opuchy dýchacích slizníc môžu zapríčiniť aj smrť. Takéto prípady boli zaznamenané vo svete v súvislosti s deťmi,“ upozorňuje web Veda na dosah.

Podľa odborníkov je potrebné si uvedomiť, že prvotný kontakt s rastlinou a jej šťavami je bezbolestný, takže napríklad deti sa s ňou môžu hrať aj niekoľko hodín, aby si vôbec uvedomili, akú škodu si tým spôsobujú, pričom okrem vyššie uvedeného môže dôjsť aj k znetvoreniu tváre či vážnemu poškodeniu zraku.

Boľševník obrovský je rastlina impozantného vzrastu, v stredoeurópskych podmienkach dorastá až do výšky piatich metrov.

Boľševník obrovský pri Sobranciach
6
Galéria
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM