Rôzne

Hraničný priechod Vyšné Nemecké je opäť ZABLOKOVANÝ: Stopka pre kamióny idúce na Slovensko

Cestu prehradili osobným autom a traktorom. "Nebude sa púšťať nič a zatiaľ je to do odvolania," uvádzajú slovenskí autodopravcovia.

Ilustračný obrázok k článku Hraničný priechod Vyšné Nemecké je opäť ZABLOKOVANÝ: Stopka pre kamióny idúce na Slovensko
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) v pondelok po 15-tej obnovila protest na hraničnom priechode Vyšné Nemecké – Užhorod, a to blokovaním vstupu kamiónovej dopravy z Ukrajiny na územie Slovenskej republiky.

Do odvolania sa tak pripája k protestom dopravcov v Poľsku aj Maďarsku proti zrušeniu povoleniek pre ukrajinských dopravcov v Európskej únii. Potvrdili to členovia UNAS aj polícia.

Do odvolania

„Predsedníctvo sa takto rozhodlo na základe vyhodnotenia získaných informácií a ich dosahov na slovenský trh cestnej dopravy. Pripájame sa takto k protestom organizovaným v Poľsku od 6. novembra a od 11. decembra aj na území Maďarska,“ uviedla UNAS. Osobná doprava na priechode nie je nijako obmedzovaná.

Cestu prehradili protestujúci osobným autom a traktorom. „Zatiaľ je rešpektované naše právo na protest. Nebude sa púšťať nič a zatiaľ je to do odvolania,“ povedal podpredseda UNAS Rastislav Čurma.

Výstup zo SR na Ukrajinu aj po porade s bezpečnostnými zložkami nebude podľa neho blokovaný.

O čo ide?

Slovenskí dopravcovia cítia ohrozenie zo strany lacnej konkurencie z Ukrajiny a majú viacero požiadaviek. Kritizujú dohodu, ktorou Európska únia (EÚ) umožnila výnimku pre ukrajinských dopravcov od potreby disponovať prepravným povolením.

Tvrdia, že ignorácia zo strany Európskej únie (EÚ) môže dospieť až ku kolapsu cestnej nákladnej dopravy na Slovensku. Už pri proteste v dňoch 1. až 4. decembra UNAS čiastočne zablokovala priechod pre kamiónovú dopravu.

Priechody s Ukrajinou blokujú už dlhodobo poľskí dopravcovia. Protest na maďarsko-ukrajinskom hraničnom priechode Záhony – Čop začali v pondelok ich maďarskí kolegovia.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM