Krimi

Nechutný prípad sexuálneho zneužívania: V Sobranciach evidujú 10 prípadov SYFILISU u detí

Ak sa syfilis včas nelieči, môže spôsobiť vážne duševné poruchy aj smrť.

Ilustračný obrázok k článku Nechutný prípad sexuálneho zneužívania: V Sobranciach evidujú 10 prípadov SYFILISU u detí
Zdroj: Facebook.com/Polícia SR - Bratislavský kraj

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Michalovciach eviduje 11 prípadov syfilisu v meste Sobrance. Regionálna hygienička Janka Stašková informovala, že z týchto prípadov 10 sa týka mladistvých vo veku od 7 do 15 rokov.

Stašková ďalej uviedla, že RÚVZ v spolupráci s pediatrami zabezpečuje kontrolu dodržiavania preventívnych opatrení. Mladiství sa na vyšetrenia dostavujú s rodičmi a neustále prebieha epidemiologické sledovanie kontaktov týchto pacientov. Zatiaľ neboli prijaté ďalšie opatrenia.

Podozrenie na zdroj nákazy padá na 31-ročného muža z okresu Sobrance, ktorý bol obvinený z viacerých trestných činov, ktoré sa týkajú sexuálneho zneužívania a ohrozovania pohlavnou chorobou troch detí. Muž je vo vyšetrovacej väzbe a polícia nevylučuje, že počet nakazených mladistvých môže byť ešte vyšší, vyšetrovanie stále prebieha.

Syfilis je pohlavná choroba, ktorá sa najčastejšie prenáša sexuálnym stykom. Môže byť prenesená aj z tehotnej matky na dieťa. Charakteristickým prvým príznakom je nebolestivý vred, najčastejšie na genitáliách. Ak sa syfilis včas nelieči, môže spôsobiť vážne duševné poruchy a v extrémnych prípadoch aj smrť.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM