Kultúra

Festival lokálnych televízií Zlatý žobrák zavíta opäť aj do regiónov: Filmové premietanie aj v Rožňave

Medzinárodný festival lokálnych televízií Zlatý žobrák napíše tohto roku už svoju 24. kapitolu.

Ilustračný obrázok k článku Festival lokálnych televízií Zlatý žobrák zavíta opäť aj do regiónov: Filmové premietanie aj v Rožňave
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Filmy z produkcie lokálnych televízií sa predstavia už na budúci týždeň od 6. do 9. júna 2018 na 24. ročníku jediného festivalu svojho druhu v Európe.

Aj tento rok sa stanú Košice dejiskom známeho festivalu Zlatý žobrák. Košičania si budú môcť vychutnať v rámci súťažnej prehliadky 50 filmov, ktoré vybrala medzinárodná odborná porota spomedzi 200 prihlásených z rôznych krajín, najvzdialenejšími sú Čína a India. Súťaží sa v troch sekciách, cenu si prevezmú víťazi v sekcii lokálna televízia, produkčná spoločnosť a mladý autor. Súčasťou festivalu sú aj panelové diskusie, v ktorých sa bude diskutovať o témach, ktoré hýbu Európou aj workshopy pre filmárov.

Medzinárodný festival Zlatý žobrák je lokálny

Vo štvrtok, 7. júna ponúkne festival víťazné snímky z minulých ročníkov aj divákom v Michalovciach a v Rožňave v kine Apollo v Gemerskom osvetovom stredisku a 8. júna v Spišskej Novej Vsi. Regionálne projekcie prebiehajú v spolupráci so samosprávou a lokálnymi televíziami.

Maďarský večer v kine Apollo

V Rožňave v predpoludňajších hodinách ponúkajú organizátori premietanie kolekcie víťazných filmov pre deti a mládež rožňavských škôl. Termíny a kapacita sály sú už teraz plne obsadené. O 19-tej hodine bude kino Apollo, v rámci svojho pravidelného štvrtkového programu, premietať kolekciu troch kratších filmov z produkcie Lajosa Tótha v pôvodnom znení s anglickými titulkami v rámci maďarského večera. Filmy úspešne súťažili v minulom ročníku v sekcii mladý autor.

Partnerom festivalu je Košický samosprávny kraj a záštitu nad ním prevzal jeho predseda Rastislav Trnka. Tento festival považuje za značku a platformu pre odvetvie filmovej tvorby, ktorá je súčasťou kreatívneho priemyslu.

MAĎARSKÝ VEČER v kine APOLLO Rožňava

  • 180/100 – Originálny názov: 180/100, 25 min., Maďarsko, 2011. Réžia: Nándor Lörincz, Bálint Nagy. Produkcia: Lajos Tóth. Roly je prchký chlapík s vysokým krvným tlakom. Jeho lekár mu dáva stroj pre 24-hodinové monitorovanie jeho srdca. Avšak tento deň sa stáva Rolyho najhoršou nočnou morou, keď sa s ním rozíde priateľka. Na cestu ktorá nikam nevedie sa k nemu pridajú aj jeho dvaja rovnako šalení kamaráti.
  • The bellybutton of My Grandma – Originálny názov: Nagyanyám köldöke, 12 min., Maďarsko, 2013, Réžia: Nóra Lakos, Produkcia: Lajos Tóth. „Underbelly of my Grandma“ (Brucho mojej Babky) je gastronomická sága. Tri veky, traja muži a plno jedla. Rebelujúci dedo, otec ktorý všetko musí mať pod kontrolou a lenivý potomkovia. Ich deviantné stravovacie zvyklosti spečatia osud ich všetkých. Voľná adaptácia „8 and half best things a Hungarian Man does while eating“ (8 a pol najlepších veci čo Maďar dokáže počas jedla) od András Cerna-Szabó.
  • The Couch – Originálny názov: Kanapé, 12 min., Maďarsko, 2012. Réžia: Doraya Bouandel. Produkcia: Lajos Tóth. Treba sa zbaviť pohovky. Otázkou nie je „prečo“ ale „ako“? Dve dievčatá sa snažia, ale život je ťažký, a aj pohovka je ťažká. Hrdina dorazí v perfektný čas na skateboarde, je vysoký a blonďavý, presne ako v rozprávkach. Nekonečná cesta farebnej pohovky sa začína, cez rieku (trikrát), cez parky, ulice a cez každodenný život ľudí, kým sa „prečo“ stáva čoraz dôležitejšou otázkou.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM