Správy

Gymnázium P. J. Šafárika v Rožňave má názov po rodákovi z Gemera

Gymnázium Pavla Jozefa Šafárika v Rožňave vzniklo pre potreby Rímskokatolíckej cirkvi. Predtým v meste existovalo evanjelické gymnázium, kde sa vyučovalo v maďarskom a nemeckom jazyku.

Ilustračný obrázok k článku Gymnázium P. J. Šafárika v Rožňave má názov po rodákovi z Gemera
Zdroj: TASR

Študovali tam osobnosti ako Samo Tomášik, Ján Botto, Pavol Jozef Šafárik, či Kálmán Tichy.

V jezuitskej škole v Rožňave v roku 1688 cirkev otvorila prvú až tretiu triedu latinskej školy a nazvali ju „Gymnasium Archiepiscopale“ – Arcibiskupské gymnázium. V rokoch 1705 až 1714 bola jezuitská škola zatvorená. Od roku 1790 sa stala základom kráľovského vyššieho gymnázia „Regium gymnasium maius Rosnaviense“. Po zrušení jezuitskej rehole v roku 1713 prevzali gymnázium františkáni, po nich prevzali vyučovanie premonštráti.

Keď panovník Jozef II. rozpustil aj premonštrátsku rehoľu, na škole vyučovali svetskí kňazi. Profesori gymnázia boli významnými kultúrnymi činiteľmi a niektorí z nich aj členmi vedeckých a umeleckých spoločností v Pešti. Nedostatok učebných priestorov Rímskokatolíckeho gymnázia bol vyriešený postavením novej budovy v Rožňave v rokoch 1904 až 1906, dnešného sídla Gymnázia Pavla Jozefa Šafárika.

„Takým ďalším zlomom v rámci histórie našej školy bol rok 1920, kedy bolo v tejto budove zriadené Štátne reálne gymnázium. V rokoch 1968 až 1969 sa organizačne prešlo na štvorročné gymnázium a zároveň pribudla aj trieda s vyučovacím jazykom maďarským, ktorá je tu dodnes. V rámci východného Slovenska sú len tri gymnáziá, kde existuje trieda s vyučovacím jazykom maďarským. My patríme medzi jedno z nich. V roku 1970, na 50. výročie, škola získala čestný titul P. J. Šafárika, rodáka z neďalekej obce Kobeliarovo, vzdialenej asi 20 kilometrov od Rožňavy,“ uviedol riaditeľ gymnázia Jozef Matis.

V školskom roku 1997/1998 otvorili osemročné gymnázium a neskôr v školskom roku 2014/2015 päťročné bilingválne gymnázium s orientáciou na anglický jazyk.

„V súčasnosti má škola jednu triedu osemročného gymnázia, jednu triedu s vyučovacím jazykom maďarským, jednu triedu štvorročného štúdia s vyučovacím jazykom slovenským a päťročné gymnázium s orientáciou na anglický jazyk,“ vysvetlil Matis.

Prednedávnom škola prešla podľa jeho slov na nový systém organizácie. „Kým doposiaľ sme mali osem odborných učební, teraz si každý učiteľ podľa svojej aprobácie svoju triedu technicky prispôsobí a špecificky a esteticky upraví. Keď tam vojdete a je to dejepisár, tak tá trieda má nádych dejepisu. Kde je angličtinár, tak v triede sú plagáty v angličtine, vojdete ako keby do odbornej učebne,“ dodal Matis.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM