Správy

MLYN Rožňava vo virtuálnom svete: Maliarsky tábor sa konal v tieni pandémie koronavírusu

Organizátori v plnej miere dodržiavali nariadenie Vlády SR a program, ako aj ubytovanie a stravovanie účastníkov prispôsobili platným nariadeniam. Maliarsky ateliér bol umiestnený v prírodnom prostredí v areáli Vilky Kúpele.

Ilustračný obrázok k článku MLYN Rožňava vo virtuálnom svete: Maliarsky tábor sa konal v tieni pandémie koronavírusu
Zdroj: Dnes24.sk

21. ročník Medzinárodného maliarskeho tábora Józsefa Basku MLYN Rožňava 2020 zorganizovalo Občianske združenie Pre partnerské mestá Rožňavy, ktoré vzniklo v roku 2013.

Niečo z histórie

Medzinárodný maliarsky tábor MLYN Rožňava založil v roku 1997 Zaslúžilý umelec Maďarska, Čestný občan Rožňavy, maliar a pedagóg József Baska (1935–2017) v rámci partnerských vzťahov Rožňavy a V. obvodu Budapešti Belváros-Lipótváros. Maliarsky tábor bol spočiatku podujatím týchto dvoch samospráv, ale postupne do roku 2011 získal štatút medzinárodného podujatia. Po krátkej prestávke pokračuje v realizácii maliarskeho tábora Občianske združenie Pre partnerské mestá Rožňavy. Od roku 2015 sem zavítalo 36 umelcov zo strednej Európy.

Tábor poznačila pandémia

„Maliarsky tábor sa v roku 2020 konal v tieni pandémie koronavírusu. Organizátori v plnej miere dodržiavali nariadenie Vlády SR a program, ako aj ubytovanie a stravovanie účastníkov prispôsobili platným nariadeniam. Maliarsky ateliér bol umiestnený v prírodnom prostredí v areáli Vilky Kúpele. 21. ročníka maliarskeho tábora sa nemohli zúčastniť výtvarníci z partnerských miest štátov, kde bola pandemická situácia horšia. Aj napriek tomu sa aktivít zúčastnilo 9 výtvarných umelcov a to z Rožňavy a jej okolia, Miškovca a partnerských miest Szerencs a Budapešť,“ informovala Eva Tományová.

Umelci sa predviedli

Ako doplnila, táto tvorivá dielňa sa konala v dňoch 31. júla až 8. augusta 2020. „Program tábora pozostával z tradičnej a očakávanej motivačnej exkurzie po kultúrnohisto­rických pamiatkach Rožňavy (výstup po obnovenej Krížovej ceste na Kalváriu a prehliadky interiérov Kultúrno-kreatívneho centra v bývalom Františkánskom kláštore v Rožňave) ale hlavne výmenou skúseností a spoločnou tvorbou mladých, začínajúcich a známych a skúsených umelcov z partnerských miest Rožňavy, pre ktorých bolo veľkou motiváciou k tvorbe aj prírodné prostredie a atmosféra v okolí Vilky Kúpele,“ spresnila.

Medzinárodný maliarsky tábor sa konal pod gesciou primátora mesta Rožňava. Slávnostného otvorenia sa dňa zúčastnili všetci výtvarní umelci, ďalej organizátori a poslanci mestského zastupiteľstva.

Počas tvorivého tábora vzniklo 33 výtvarných diel vytvorených rôznymi technikami (olej, akryl na plátne a sololite, perokresby, koláž, kombinovaná technika).

Výstupom projektu bola kolektívna výstava „MLYN Rožňava 2020“, ktorá bola výberom z diel zúčastnených umelcov a zároveň v samostatnej miestnosti vzdali organizátori hold zakladateľovi Rožňavského maliarskeho tábora, a tak sa milovníci umenia mohli po rokoch znovu kochať dielami Zaslúžilého umelca Józsefa Bašku a jeho manželky Rényi Katalin.

Tábor končil výstavou

„Výstava bola otvorená 10. septembra a trvala do 30. októbra 2020 v priestoroch Galérie Baníckeho múzea v Rožňave, ako spoluorganizátora podujatia. Na jej otvorení sa zúčastnilo 80 ľudí. Žiaľ koronavírová pandémia nepriala umeniu a galéria múzea bola uzavretá. Výstavu dovtedy navštívilo 593 návštevníkov. Banícke múzeum v Rožňave však prišlo v ústrety výtvarnému umeniu novinkou a tak je možné navštíviť výstavu MLYN Rožňava 2020 vo virtuálnom svete na webovej stránke mesta Rožňava,“ dodala na záver Eva Tományová

Projekt MLYN Rožňava 2019 finančne podporili mesto Rožňava a samospráva.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM