Správy Samospráva

Nemilé prekvapenie pre rožňavských fajčiarov: V týchto častiach mesta bude možno ZÁKAZ

Poslanci mesta Rožňava sa budú na štvrtkovom (10.2.) zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) zaoberať rozšírením zákazu fajčenia na viacerých verejných priestranstvách na území mesta.

Ilustračný obrázok k článku Nemilé prekvapenie pre rožňavských fajčiarov: V týchto častiach mesta bude možno ZÁKAZ
Zdroj: www.pixabay.com

Vyplýva to z materiálov na rokovanie MsZ, ktoré samospráva zverejnila na svojom oficiálnom webe.

Nové VZN

Návrh na zmenu všeobecne záväzného nariadenia (VZN) mesta Rožňava poslancom predložila komisia ochrany verejného poriadku MsZ. Tá navrhuje rozšíriť zákaz fajčenia o viaceré lokality, medzi nimi napríklad o pohrebiská, areál nemocnice, kúpalisko či priestor pred vstupom do budovy mestského úradu.

Návrh zmien vo VZN fajčenie zakazuje i v Póschovej záhrade, okolí Baníckej fontány, v parku na Námestí baníkov či severnej časti samotného námestia.

V rukách poslancov

Vytypovali sme niektoré miesta, kde si myslíme, že by sa fajčiť nemalo. Napríklad severná časť námestia aj okolie parku sú obľúbené miesta pre rodiny a matky s deťmi,“ priblížil predseda komisie Roman Ocelník. Ako dodal, cieľom návrhu je zvýšiť ochranu nefajčiarov na frekventovaných verejných priestranstvách, kde by po zmenách bolo možné fajčiť len na vyhradených miestach.

Aktuálne platná podoba VZN mesta Rožňava o ochrane verejného poriadku zakazuje fajčenie vo verejnej doprave, v zdravotníckych zariadeniach či areáloch škôl, čo už nariaďuje zákon o ochrane nefajčiarov. V rámci zmien VZN tak komisia navrhuje viaceré ustanovenia, ktoré sú duplicitné so znením zákona, vyradiť.

Súčasný trend je, aby VZN nekopírovalo ustanovenia zákonov. Aj v tomto prípade sme sa snažili upraviť ten dokument tak, aby sme z tade vypustili citácie zákonov. Tým pádom došlo k jeho výraznému zoštíhleniu,“ dodal zástupca primátora mesta Michal Drengubiak.

O zmenách VZN o ochrane verejného poriadku diskutovali poslanci mesta Rožňava už aj na decembrovom zasadnutí MsZ, návrh bol však nakoniec z rokovania stiahnutý. O rozšírení zákazu fajčenia na verejných priestranstvách by tak mali hlasovať na februárovom zasadnutí MsZ.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM