Peter Simon Rôzne

Rožňavčania žijúci mimo rodného mesta: 3 veci, ktoré nás najviac ťahajú domov

Je ich rodným mestom, no napokon to osud zariadil tak, že žijú niekde inde. Na Rožňavu však nezanevreli. Zisťovali sme, čo priťahuje rodákov naspäť do Rožňavy.

Ilustračný obrázok k článku Rožňavčania žijúci mimo rodného mesta: 3 veci, ktoré nás najviac ťahajú domov
27
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Rožňava ako balzam na dušu

Ruch veľkomesta by ste u nás hľadali márne a po návrate z uponáhľaných veľkých miest je Rožňava ako balzam na dušu. Naše malé mesto sa ani počas najväčšieho frmolu nedá porovnať s dopravnou špičkou a ruchom napríklad v takej Bratislave. „Vždy sa teším na to neporovnateľné ticho a pokoj. Neviem ani opísať rozdiel medzi Bratislavou a našou Rožňavou. Nevytvárajú sa tu dopravné zápchy a ani ľudia tak nikam neutekajú. Stále ak prídem domov, tak si proste užívam ten pokoj,“ dušuje sa Marcel, ktorý pracuje v hlavnom meste.

Úchvatná príroda

Náš okres a samotné mesto leží v srdci Národného parku Slovenský kras. Počas letných, ale aj zimných mesiacov ponúka nespočetné množstvo príležitostí na poriadnu turistiku, či len takú romantickú prechádzku okolím. Z domu do prírody nemá ďaleko ani Kristína, ktorá už dlhší čas pôsobí v Londýne, ako zamestnankyňa reštauračných služieb. „Práca ma donútila vycestovať. Je faktom, že náš okres je dosť chudobný a ľudia musia opúšťať rodiny a vlastný domov. Je to aj môj prípad, no Rožňavu a okolie nosím každý deň v srdci. Stále ak prídem domov, tak sa na druhý deň vyberieme na prechádzku do lesa. V letných mesiacoch je to aj menej náročná turistika po Silickej planine. Tie výhľady by sa tu v Londýne hľadali určite márne,“ prezrádza Kristína.

Doma chutí všetko najlepšie

Tradičné domáce jedlo často chýba mimo domova najviac. Potvrdzuje to aj Peter, ktorý pôsobí v neďalekých Vysokých Tatrách. „Mimo domova mi najviac chýba jedlo od mojej mamky. Vždy, keď prídem domov sa preto teším najviac na jedlá od nej a to som ešte nespomenul babku, ktorá sa snaží do mňa za ten víkend napchať kilá fajnôt,“ dodáva s úsmevom Marek.

Foto: ilustračné

Obrazom: Pozrite si zasnežené Námestie baníkov v Rožňave
27
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM