Peter Simon Správy

Rožňavské kvetinárstva pod náporom: Čo sa na sviatok zosnulých kupuje najviac?

V kvetinárstvach sa zdržuje viac zákazníkov ako obvykle. Výnimkou nie je ani Rožňava. Čo sa tento rok kupuje na miesta zosnulých najviac? My sme to pre vás zistili.

Ilustračný obrázok k článku Rožňavské kvetinárstva pod náporom: Čo sa na sviatok zosnulých kupuje najviac?
Foto: Lukáš Zavacký / Zdroj: Dnes24.sk

Sviatok všetkých svätých je už za dverami. O niekoľko dní sa Slováci vyberú na cintoríny, aby si uctili pamiatku zosnulých. V Rožňave už predajcovia ponúkajú, či už v obchodoch alebo na trhovisku, vence, krásne rozkvitnuté chryzantémy a tovar všetkého druhu, ktorý je spojený s týmto sviatkom.

Oslovili sme viacero kvetinárstiev v meste s rovnakými otázkami. Väčšina predajcov sa zhodla, že sa cena oproti vlaňajšku nejak radikálne nezmenili „Vence, ktoré sa u nás najčastejšie predajú, sú v takom cenovom rozpätí od tých 5 eur do 20 eur. Záleží samozrejme na veľkosti. Ľudia svoj výber predovšetkým realizujú podľa obsahu peňaženky,“ prezradila kvetinárka. Ako ďalej dodala, výber či už medzi umelými vencami alebo vencami zo živých kvetov, je tak pol na pol. „Každý preferuje niečo iné, ale si myslím, že tie živé sú určite krajšie,“dodala kvetinárka.

Rožňavčania si podľa opýtaných predajcov nechávajú väčšinou nákupy na poslednú chvíľu. „Ľudia v meste nakupujú, keď majú peniaze. Ale väčšinu predávame na poslednú chvíľu, tak približne dva, tri dni pred sviatkom,“ povedala kvetinárka.

Na trhovisku, ktoré momentálne pripomína botanickú záhradu, nájdete pekne rozkvitnuté kvetiny. Najčastejšie sa objavujú chryzantémy, ktoré chvália aj okoloidúci. Vence zo živých kvetov tam síce nenájdete, ale umelých je požehnane. „Ponúkame dosť veľký výber umelých vencov a ako ste si mohli všimnúť, máme fakt podľa mňa nádherné pestrofarebné chryzantémy. Ako predajca by som povedala, že tieto kvietky berú častejšie taký starší občania a vence nakupujú tí mladší,“ prezradila trhovníčka Mária.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM