Rôzne

Výstava prezentuje na prvý pohľad veľmi zvláštne osobnosti – ľudí, kt

Ilustračný obrázok k článku Výstava prezentuje na prvý pohľad veľmi zvláštne osobnosti – ľudí,
kt
Zdroj: Dnes24.sk

Výstava prezentuje na prvý pohľad veľmi zvláštne osobnosti – ľudí, ktorých postihnutie bolo prekliatím, ale aj darom. Pri ich prehliadke budete cítiť zvláštny pocit. Atmosféru umocňujú aj podzemné priestory múzea, ktoré bežne nemáte možnosť navštíviť.

Odpradávna sa v našej spoločnosti vyskytovali jedinci svojim zovňajškom výrazne vystupujúci z davu. Spoločnosť sa ich stránila, ale zároveň ju priťahovali ich zvláštnosťami. „Z postihnutia takých ľudí často pramenila neskutočná sila a odhodlanie vzoprieť sa osudu a predviesť okoliu svoj neobyčajný vzhľad ako dar, chceli byť rešpektovaní a uznávaní. Pracovali v cirkusoch a panoptikách, častokrát sa naučili i neuveriteľným kúskom, ktorými ešte viac podnecovali zvedavosť návštevníkov,“ uviedol Pavol Horváth z Baníckeho múzea v Rožňave.

Na výstave zazriete napríklad aj ľudí s dvomi hlavami, dvomi tvárami, štyrmi očami, siamské dvojčatá alebo muža s vlčím syndrómom. Pozrite si naše fotky, ktoré naháňajú hrôzu.

Ako uviedol Horváth, podľa dobových zdrojov vytvorili umelci v petrohradskom antropologickom múzeu 25 verných napodobenín z vosku, pričom boli použité lekárske očné a zubné implantáty a do vosku vpichované pravé ľudské vlasy. Aj zásluhou toho pôsobia sochy dokonale živým dojmom. Výstava je vďaka svojej téme tak unikátom.

Výstavu Zvláštni ľudia – Katastrofy ľudského tela máte možnosť vidieť na vlastné oči v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave do 13. novembra 2016.

Obrazom: Čudesné figuríny naháňaju hrôzu
27
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM