Správy

Zákutia pri Rožňave, ktoré ponúkajú príjemné osvieženie v horúčavách a zadarmo: FOTO

Len na skok od Rožňavy sa nachádza niekoľko zákutí, v ktorých môžete objaviť hneď niekoľko zaujímavostí a pri tom utiecť pred teplom.

Ilustračný obrázok k článku Zákutia pri Rožňave, ktoré ponúkajú príjemné osvieženie v horúčavách a zadarmo: FOTO
8
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Letné prázdniny klopú na dvere a príjemné zážitky môžete načerpať aj neďaleko Rožňavy v krásnom prostredí Gemera. Vybrať sa na niektoré miesta môžete aj s rodinou, a užiť si tak deň plný krásnych pohľadov. Niekoľko takzvaných divov, nájdeme aj v okolí Rožňavy. Toto sú oni.

Krasové jazierka

Krásnohorská Dlhá Lúka je obec pomerne známa. Avšak okrem historických zaujímavostí ukrýva aj prírodne. Jednou z najznámejších je Krásnohorská jaskyňa. Tá je zapísaná aj do Svetového dedičstva. No pri prechádzke ku tomuto skvostu natrafíte určite na ďalší a zaujme vás. Jedná sa o krásne prírodné jazierka, ktoré sú vytvorené na toku riečky Buzgó. Je to približne 20 metrový krasový povrchový útvar a vápencová kaskáda medzi Krásnohorskou jaskyňou a kaplnkou Panny Márie. V podzemí jaskyne potok Buzgó svojou činnosťou rozpúšťal po dlhé tisícročia vápenec. Na povrchu sa potok Buzgó vlieva do riečky Čremošná.

Nachádza sa priamo medzi domami

Jedinečný vodopád svojho druhu je najväčším a najvýdatnejším vodopádom v oblasti Slovenského krasu. Nachádza sa priamo v obci Hrhov. Hrhovský vodopád je najväčším a najvýdatnejším vodopádom v oblasti Slovenského krasu. Len máloktorá obec na Slovensku sa môže popýšiť takou atrakciou ako Hrhov. Priamo v strede obce tu totiž buráca nádherný 15 metrov vysoký vodopád napájaný jednou z najvýdatnejších vyvieračiek v Slovenskom krase. Návšteva vodopádu je vhodná aj pre malé deti a je zvládnuteľná naozaj pre každého. Priestor pred vodopádom slúži ako oddychovo-relaxačná zóna. Bol tu vybudovaný altánok, lavička a vstupná brána s mostíkom.

Pokoj v lone prírody

Ak hľadáte pokoj, milujete leňošenie v lone prírody a spev vtákov je pre vás obľúbenou symfóniou, potom by ste sa mali vybrať na Úhornú. Jazero Úhorná, v minulosti nazývané aj Jazero mieru, je vyhľadávanou lokalitou nielen turistov z okolitých dedín, ale aj širšieho okolia. O čistote vody v jazere svedčí prítomnosť vodných vtákov, aj rýb. Brehy jazera ponúkajú možnosti na príjemne strávený deň aj pre rodiny s malými deťmi. Je tu príležitosť aj na stanovanie. Lokalita je rajom pre rybárov. Jazero obklopujú lesy, čo dáva možnosť načerpať novú energiu a nadýchať sa čerstvého vzduchu. Ak však uprednostňujete aktívne trávenie voľného času, pri jazere sa začína turistická trasa, ktorá pokračuje obcou Úhorná a končí v Krásnohorskom Podhradí.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

Foto: ilustračné

Obrazom: Pozrite si zábery Hrhovského vodopádu
8
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM