Rôzne

DJ zo Spišskej Novej Vsi otvorene: Na diskotéke má u báb najväčší úspech SBS-kár a dídžej

Vyspovedali sme známeho dídžeja zo Spišskej Novej Vsi Jána Hutku (24). Aj napriek svojmu mladému veku sa v tejto brandži pohybuje už skoro desať rokov. Ako začínal a čo sa na diskotékach za tie roky zmenilo? To a ešte viac sa dozviete v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku DJ zo Spišskej Novej Vsi otvorene: Na diskotéke má u báb najväčší úspech SBS-kár a dídžej
Zdroj: Dnes24.sk

Mladí ľudia považujú diskotéku za jeden zo spôsobov odreagovania sa po náročnom týždni. Je to miesto, kde si môžu vybiť energiu, no zároveň získať nové známosti. Hlavou každej diskotéky je dobrý DJ. My sme vyspovedali jedného, ktorý nemá žiadnu prezývku dokonca ani facebook, no napriek tomu ho určite pozná kopec Novovešťanov.

Kedy si sa začal tomu venovať a čo ťa k tomu priviedlo?

Začalo to na základnej škole, keď som ako šiestak pomáhal jednej z mojich učiteliek zapájať aparatúru pred nejakou školskou akciou. Od tej akcie som sa stal v podstate školským dídžejom. Hudbu som mal rád od malička.

Mal si už svoju aparatúru?

Nie aparatúra bola školská. Najskôr som len pomáhal ozvučovať rôzne školské akcie, neskôr som začal robiť školské diskotéky. Pesničky som vtedy ešte púšťal s notebooku.

Takže toto boli tvoje začiatky?

Áno. Tri roky som robil na základke školské diskotéky a po pätnástke, keď som mal licenciu som išiel hrať do klubu v Spišskej.

Pomáhal ti niekto, alebo si samouk?

Niečo som odpozeral od kamarátov – dídžejov a na niečo príde človek praxou. Každý má svoj štýl hrania.

Spomínal si, že si začínal v klube. Aká bola tvoja prvá diskotéka?

Veľmi zaujímavá. Keďže som mal 15 tak som musel hrať so súhlasom rodičov. A najzaujímavejšie bolo na celej situácii to, že som hral diskotéku, kde bol vstup od 18 rokov. Trošku som mal trému, ale dal som to.

Kde všade hrávaš?

Tak mojou stálicou je The Best Club v Smižanoch, pre všetkých známych, ako bar u Čikyho, kde sú pravidelne diskotéky v piatok aj v sobotu. Hrával som aj v jednom klube v meste, ale to som už nechal. Samozrejme robím dídžeja aj na svadbách, rôznych oslavách či akciách. S mojím kamarátom a vzorom Jarom Liptákom zvučíme aj rôzne mestské akcie.

Čo je pri hrávaní diskoték najťažšie?

Pri hraní je asi najťažšie vyhovieť každému. Hlavne keď sú to svadby a súkromné akcie. Ľudia sú rôzni. Čo sa týka diskotéky najťažšie je udržať ľudí na parkete. Zdá sa mi, že v dnešnej dobe už nemajú takú chuť sa zabávať ako kedysi. Každú akciu však robím na 100 % a som rád, keď sú ľudia spokojní.

Hovoríš, že ľudia sa bavia menej ako kedysi. Pociťuješ rozdiel aj v niečom inom?

Zdá sa mi, že ľudia nevedia poriadne, ani čo chcú a strašne vymýšľajú. Chcú v najlepšej zábave zahrať takú vec, ktorá sa do tej atmosféry vôbec nehodí a potom vzniká dilema či vyhovieť jednému a stratiť ľudí na parkete, ale pohnevať si toho, kto chce tú pesničku zahrať.

Takže stále sa hráva na diskotékach na želanie?

Samozrejme aspoň u Čikyho to tak funguje. Niekedy sa jedna pesnička opakuje aj trikrát za noc z čoho nie som práve nadšený, lebo pesničiek je v dnešnej dobe kvantum.

Čo teda zvykneš najčastejšie hrávať?

Určite sa snažím zábavu vygradovať. Hrávam nové veci, ale tak isto aj 80– te, či 90– te roky a nesmú chýbať ani ľudovky. Najväčším paradoxom je, keď pustím nejakú starú vec a príde za mnou mladší ročník a pýta sa ma, že čo je to za novinku. Akcie typu svadba či rodinná oslava sú zložitejšie vzhľadom na to, že sa tam stretávajú ľudia rôznych vekových kategórii, ktorým treba vyhovieť rôznorodou hudbou.

Akú hudbu počúvaš v súkromí?

V súkromí počúvam úplne všetko. Rád počúvam napríklad staré veci, ako sú pesničky od Hany Hegerovej, Gotta či Duchoňa.

Prezradil si mi, že nemáš profil na facebooku. Dosť nezvyčajné, vzhľadom na tvoj vek a prácu. Prečo je to tak?

Myslím si, že na facebooku je mnohokrát toľko vecí, ktoré tam nemajú čo robiť. Je to podľa mňa zásah do súkromia. Ja sa radšej s ľuďmi stretnem osobne, alebo si zavoláme.

Venuješ sa aj nejakej inej činnosti, než hudbe? Dá sa hudbou uživiť?

Začnem od konca. Hudbou sa uživiť dá, ale v rámci cien a celkovej situácie na Slovensku, keď si chce mladý človek niečo pre seba do budúcna zabezpečiť musí mať aj inú robotu. Našťastie moja práca súvisí aj s hudbou. Robím technika led osvetlenia, zhodou okolností u bývalého dosť známeho dídžeja pána Holečku.

Pociťuješ medzi dídžejmi rivalitu?

Ani nie. S mnohými som kamarát.

Keďže, ako dídžej pracuješ hlavne vo večerných a nočných hodinách, nemáš niekedy chuť to zabaliť?

Tak zvládnuť sa to dá, aj keď tým trpí hlavne rodina a vzťah. Keďže cez týždeň robím a cez víkendy hrávam som veľmi málo s priateľkou .

Ako je to s dievčatami. Vieme, že zvyknú obletovať dídžejov. Musíš ich odháňať?

Tak na diskotéke má najväčší úspech SBS- kár a dídžej. Nevravím, že ich musím odháňať, no niektoré baby sú po posilnení alkoholom milšie. Samozrejme v rámci možností sa s nimi porozprávam, ale keďže som už niekoľko rokov šťastne zadaný, tak to neriešim.

Nerieši to ani tvoja priateľka? Nežiarli?

Tak je pravda, že mala s tým zo začiatku trošku problém, ale dôvera musí byť, pri takomto povolaní. Na druhej strane ona robí v tom istom klube čašníčku, takže ma môže občas skontrolovať.

Aj keď voľného času máš málo, máš aj nejaké záľuby?

Mojou záľubou je hudba a samozrejme sa snažím venovať mojej priateľke.

Čítajte tiež:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM