Rôzne

Dnu sa dostanete pomocou aplikácie: Z opusteného vojenského bunkra na Spiši je nová atrakcia!

V prímestskej lokalite Schulerloch v Spišskej Novej Vsi sa podarilo zrekonštruovať opustený vojenský bunker.

Ilustračný obrázok k článku Dnu sa dostanete pomocou aplikácie: Z opusteného vojenského bunkra na Spiši je nová atrakcia!
7
Galéria
Zdroj: TASR/Adriána Hudecová

Slávnostne ho sprístupnili pre verejnosť v utorok predpoludním. V jeho interiéri vznikla malá vojenská expozícia, ktorá ponúka pohľad do vojenskej minulosti územia Slovenska.

Mária Dutková z Mestského úradu v Spišskej Novej Vsi, ktorá bola iniciátorkou projektu, uviedla, že bunker dlhé roky chátral. V rámci rekonštrukcie sa podarilo upraviť jeho vnútorné priestory i okolie.

Cieľom projektu je pripomenúť si činnosť Vojenského útvaru 3521 v Spišskej Novej Vsi. Návštevníci môžu vidieť autentické vojenské predmety z obdobia 60. až 80. rokov 20. storočia, ako aj staré zdravotnícke vybavenie.

Expozícia vznikla za pomoci Košického samosprávneho kraja, (KSK), ktorý na jej realizáciu vyčlenil 30.000 eur z grantového programu Terra Incognita.

Vstup do bunkra je bezplatný, dvere dovnútra sa dajú otvoriť dvomi spôsobmi. Jednak pomocou čipu, ktorý je možné zapožičať si v Turistickom informačnom centre na Letnej ulici, alebo pomocou mobilnej aplikácie.

V bunkri môže byť naraz maximálne desať ľudí.

V lokalite Schulerloch sprístupnili obnovený vojenský bunker ÚŽ-6
7
Galéria
Zdroj: TASR/Adriána Hudecová

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM