JAB Rôzne

Dostalo sa im veľkej pocty: 6 novoveských študentov, ktorých ocenil náš kraj

Šiestim študentom z novoveských škôl sa dostalo pocty. Ocenil ich košický župan Zdenko Trebuľa a podpredseda KSK Emil Ďurovčík. Zoznámte sa s nimi.

Ilustračný obrázok k článku Dostalo sa im veľkej pocty: 6 novoveských študentov, ktorých ocenil náš kraj
6
Galéria
Zdroj: KSK

Pri príležitosti Medzinárodného dňa študentstva sa v stredu 16. novembra stretli predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa a podpredseda KSK Emil Ďurovčík so študentmi zo škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti krajskej samosprávy. Symbolické ocenenie prevzalo spolu 26 jednotlivcov a dva kolektívy. Najviac ocenených bolo zo škôl, ktoré sídlia v krajskom meste.

Oceňujú aj nadprácu

Ocenenia získali študenti za výsledky v oblasti vedomostí a odborných zručností, za úspechy v medzinárodných predmetových olympiádach, za športové a telovýchovné, spoločenské a kultúrne aktivity, charitatívnu a dobročinnú iniciatívu. „Snažíme sa každý rok, aby riaditelia škôl vybrali študentov, ktorí dosahujú vynikajúce výsledky vo vedomostných súťažiach, olympiádach, vo všetkom tom, čo je vlastne základom ich štúdia. Popritom oceňujeme aj nadprácu, ktorá tam je a to, že žiaci majú snahu a robia niečo navyše aj oproti priemeru. Myslíme si, že tak môžu byť veľmi dobrou inšpiráciou pre svojich spolužiakov,“ uviedla hovorkyňa Košického samosprávneho kraja Zuzana Bobriková.

Ocenení novoveskí študenti

Naše mesto sa môže tešiť, že hneď niekoľko ocenení sa podarilo získať aj žiakom spišskonovoveských škôl. V oblasti vedomostí a odborných zručností to boli títo žiaci:

Aneta Holubová, SOŠ Markušovská cesta 4, Spišská Nová Ves je žiačka štvrtého ročníka v odbore Kozmetička. Dosahuje výborné výsledky v teoretickom vyučovaní aj v odbornej praxi. Úspešne reprezentovala školu na celoslovenských súťažiach dekoratívnej kozmetiky Juvýr a Interbeauty 2016 – získala 2. miesto v kategórií študent. Na majstrovstvách Českej republiky v Make – upe s medzinárodnou účasťou bol piata. Aneta študuje remeslo, ktoré ju baví, čo sa prejavuje na jej zodpovednej a samostatnej príprave na súťaže. Je skromná, usilovná, šikovná a práve vďaka tomu je vo svojom odbore aj úspešná.

Viliam Puček a Martin Dacho, SOŠ drevárska v Spišskej Novej Vsi, Viliam študuje odbor technik drevostavieb a Martin odbor operátor drevárskej a nábytkárskej výroby. V minulom školskom roku zvíťazili na 2. ročníku celoslovenskej súťaže Skills Slovakia, na výstave Mladý tvorca v Nitre v súťaži Suso – stavebné zameranie Stolár. Na 20. ročníku súťažnej prehliadky stavebných remesiel zvíťazili v odbore TRUHLÁŘ, v disciplíne Asociácie českého nábytkárstva – Najlepší výrobok a v disciplíne Konštrukčné spoje. SOŠ drevárska sa vďaka týmto študentom stala aj Hviezdou postupového kola 20. ročníka Súťažnej prehliadky stavebných remesiel Suso.

Zdroj: KSK

Andrea Lengvarská, Gymnázium, Javorová 16, Spišská Nová Ves je žiačka septimy v 8-ročnom študijnom odbore. Vynikajúca angličtinárka každoročne reprezentuje školu na olympiáde v anglickom jazyku, na krajskom kole bola piata. Záujem o jazyk potvrdila ako úspešná účastníčka na celoslovenskej rečníckej súťaži Speakers Corner. Pravidelne súťaží aj na olympiáde zo slovenského jazyka a literatúry, v krajskom kole bola štvrtá. V súťaži Junior Internet zvíťazila na celoslovenskej úrovni s príspevkom, v ktorom vyjadrila názor na budúcnosť Európskej únie očami mladej generácie. Zapojila sa do súťaže Futur Generation s esejou na tému „Čo prinesie Slovensku predsedníctvo v Rade EÚ? Reprezentovala školu ako členka tímovej súťaže Mladý Európan, získala 1. miesto v celonárodnom kole. Andrea reprezentuje gymnázium v recitácii v slovenskom, anglickom i ruskom jazyku. V škole pracuje dlhé roky ako aktívna a tvorivá členka Študentskej rady, v tomto roku sa stala jej predsedníčkou.

Úspešní športovci

Ocenenie získali študenti novoveských škôl aj v oblasti športu:

Peter Gotsch, Hotelová akadémia Spišská Nová Ves je členom Boxerského klubu Telovýchovnej jednoty Spilipo Spišská Nová Ves .V minulom roku sa ako jediný reprezentant Slovenska vo váhovej kategórii do 60 kg zúčastnil na medzinárodnom turnaji v boxe v Třeboni, vo vekovej kategórii starší dorast obsadil 2. miesto a na medzinárodnom turnaji Európske nádeje v Krnove v tej istej kategórii zvíťazil. Na Majstrovstvách Slovenska 2015 v Nitre bol druhý. Napriek tomu, že je zaradený do vekovej kategórie starší dorast, štartoval aj na Majstrovstvách Slovenska v kategórii muži a stal sa vicemajstrom Slovenska. Okrem športových aktivít dosahuje vysokú úroveň odborných zručností. Podieľa sa na príprave spoločenských akcií, ktoré organizuje škola.

Viktória Polláková, Stredná odborná škola ekonomická, Spišská Nová Ves úspešne reprezentuje školu na Soč, Eurofondue a v rôznych športových súťažiach. Reprezentuje aj mesto Spišská Nová Ves – v roku 2014 bola majsterkou Slovenska v halovom futbale žiačok, v rokoch 2015 a 2016 vicemajsterkou Slovenska vo futbale žien. V tomto roku je víťazkou Slovenského pohára žien vo futbale. Je členkou futbalového družstva žien Slovenska, ktoré sa pripravujú na kvalifikáciu majstrovstiev Európy. Vyniká zodpovedným prístupom k učeniu, dosahuje výborné študijné výsledky. Je spoľahlivá, cieľavedomá a húževnatá, zapája sa do mimoškolských aktivít. Je vzorom pre svojich spolužiakov v učení, správaní i v športových výkonoch.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

FOTOGALÉRIA: Kraj oceňoval študentov
6
Galéria
Zdroj: KSK
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM