JAB Rôzne

Gymnazisti zo Spišskej predviedli veľmi pekný skutok: Krásna pomoc priamo v škole!

Študenti z oranžového gymnázia v Spišskej Novej Vsi učinili veľmi pekný skutok. Stalo sa tak priamo v ich škole. Pozrite si to na záberoch.

Ilustračný obrázok k článku Gymnazisti zo Spišskej predviedli veľmi pekný skutok: Krásna pomoc priamo v škole!
22
Galéria

Na oranžovom gymnáziu v Spišskej Novej Vsi pomohli tým, čo to potrebujú. A to darovaním vlastnej krvi. Na gymnáziu na Školskej túto vzácnu tekutinu v pondelok darovalo 55 študentov. Pridali sa k nim aj pedagógovia či absolventi školy.

Pravidelná akcia

Ako nám prezradila zástupkyňa riaditeľa školy Helena Škerlíková, ide o pravidelnú akciu, ktorá je na gymnáziu zaužívaná takmer desať rokov. „Začalo to vtedy, keď nás kolegyňa zaskočila na porade s tým, že potrebuje krv pre svoju chorú dcéru. Vtedy sme si asi všetci uvedomili, že zdravie je vrtkavé a vzácne a nevieme, kedy my budeme potrebovať takúto pomoc,“ povedala zástupkyňa, ktorá tiež dnes darovala krv a to už po 21-krát.

„Odvtedy vždy na jar a na jeseň sa snažíme pomôcť tým, ktorí to potrebujú,“ dodala s tým, že zo začiatku chodili študenti na polikliniku, no teraz chodí národná transfúzna stanica z Popradu priamo do školy. „Je to oveľa lepšie najmä pre študentov, ktorí idú darovať krv prvýkrát. Je to menej stresujúce, keďže sa nachádzajú v prostredí, ktoré poznajú,“ ozrejmila.

Ochotní gymnazisti

Vzácnu tekutinu darovala aj štvrtáčka Andrea. Stalo sa tak už po tretíkrát. „Príde mi to ako správna vec. Nikdy nevieme, kedy môže pomôcť a možno takúto pomoc bude potrebovať aj niekto z nás,“ vyjadrila sa pre náš portál.

Na darovanie krvi sa dnes odvážilo aj niekoľko nováčikov. Jednou z nich bola i Dominika. Medzi odvážlivcami sa však našli aj chalani. Spýtali sme sa na dôvod tohto rozhodnutia a pocity tesne po darovaní krvi. „Chcel som to vyskúšať a bral som to ako dobrý nápad pomôcť niekomu aj takýmto spôsobom. Cítim sa celkom dobre, odber som prežil s dobrou náladou,“ povedal nám jeden z nich.

Prekonala vlastný strach

Tretiačka Paula spravila toto rozhodnutie ako krok do dospelosti. „V sobotu som mala osemnásť, tak som si povedala, že keď už som dospelá, tak treba spraviť niečo dospelé a rozhodla som sa, že idem darovať krv,“ prezradila s tým, že hoci celú noc prebdela, lebo mala pred odberom dosť veľký strach, nakoniec je rada, že ho prekonala. „Ešte sa trošku trasiem, ale som rada, že som to spravila. Určite to nebolo poslednýkrát,“ uzavrela s úsmevom.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Novoveskí gymnazisti si zaslúžia veľkú pochvalu: Krásna pomoc priamo v škole!
22
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM