JAB Rôzne

FOTO a VIDEO: V Domaňovciach si užili predsilvestrovskú zabíjačku v strede obce

Tak tomu sa povie poriadna oslava. Koniec roka sa Domaňovčania rozhodli osláviť o niečo skôr pravou predsilvestrovskou dedinskou zabíjačkou. A my sme boli pri tom.

Zdroj: Dnes24.sk

Je tu koniec roka. Posledné dni toho starého sa dali stráviť rôznym spôsobom a v neďalekej dedinke Domaňovce sa rozhodli pre tradičnú dedinskú zabíjačku priamo uprostred obce. Ako pre Spišskú 24 povedala starostka obce Martina Bednárová ide o podujatie, ktoré sa stáva v ich obci už pomaly tradíciou. „Túto akciu sme organizovali aj priamo na Silvestra, no viac sa nám osvedčil skorší dátum, a tak spoločného Silvestra oslávime o čosi skôr,“ prezradila s tým, že týmto spôsobom sa lúčia so starým rokom už po štvrtýkrát.

„Chceme sa aj takýmto spôsobom nielen stretnúť, ale aj ukázať mladšej generácii či pripomenúť staršej niečo, čo bolo niekedy súčasťou bežného života. My sme si spestrili klasickú dedinskú zabíjačku aj zábavou pri živej hudbe v kultúrnom dome po zotmení,“ priblížila starostka obce.

Zaujímalo nás aj, ako dlho zabíjačka trvá a čo všetko mohli obyvatelia obce či návštevníci ochutnať. Podľa slov hlavného mäsiara Jána Gondu prasiatko malo približne dvesto kíl a pre neho je už táto práca rutinou, keďže túto zimu má už za sebou tri vlastné zabíjačky. Práve on je jeden z mála ľudí, ktorý v Domaňovciach ešte stále chovajú vlastné prasiatka. „Zabíjačka môže trvať rôzne, záleží od partie ľudí aj toho, či sa ponáhľate alebo máte čas,“ zasmial sa. Doma to bežne stihnú podľa jeho slov za jedno dopoludnie.

Nazreli sme aj do kuchyne, kde sa všetky lakocinky pravej dedinskej zabíjačky pripravovali. Šikovné Domaňovčanky sa zvŕtali v kuchyni a pripravovali, pečienku, mozočky, opečené rebierka, kapustu či grejzupu (ovarová polievka) aj takzvané čapčuručkyčapču (klobásové fašírky). „My už doma nezabíjame, ale všetky práce okolo zabíjačky ovládam, preto si raz do roka rada zaspomínam a pomôžem na tejto spoločnej zabíjačke,“ povedala pani Magdaléna.

O tom, že už aj na dedine je zabíjačka pomaly raritou, nám porozprávala ďalšia kuchárka. „Pred rokom som mládeži ukazovala, ako sa šľamujú (čistia) črevá. Mnohí to napriek tomu, že vyrastajú na dedine, ešte nikdy nevideli,“ prezradila. Všetky výrobky sa ochutnávali priamo v centre obce a zabíjačka mala opäť úspech aj u domácich. „My chodíme každý rok, lebo doma už nezabíjame, ale prídeme všetko ochutnať a zabaviť sa," priznala partia domácich. Predsilvestrovskú zabíjačku v centre obce spestril aj domáci folklórny súbor Domaňovčan, ktorý dotváral pravú dedinskú atmosféru.

Ako to v sobotu vyzeralo v centre Domaňoviec si môžete pozrieť na fotkách aj na priloženom videu.

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

OBRAZOM: V Domaňovciach si užili pravú dedinskú zabíjačku
35
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM