Rôzne

Už ste ich videli? Spišská má nové medené groše aj strieborniaky, FOTO

Rok 2018 je pre Spišskú Novú Ves jubilejným a pri tejto príležitosti boli vyrobené nové pamätné mince. Prinášame ich na fotkách.

Ilustračný obrázok k článku Už ste ich videli? Spišská má nové medené groše aj strieborniaky, FOTO
4
Galéria
Zdroj: Mesto SNV

Spišská Nová Ves začala svoj jubilejný rok už 1. januára, keď bola na najvyššej kostolnej veži Slovenska rozsvietená symbolická 750. S týmto jubilejom bude spojených aj niekoľko významných podujatí, ktoré budú prebiehať počas celého roka.

Pamätné mince

V minulosti pri okrúhlych výročiach 1. písomnej zmienky o meste Spišská Nová Ves boli vydané pamätné mince a medaily. Aj v tomto roku – pri príležitosti 750. výročia takejto 1. písomnej zmienky – má naše mesto pre svojich občanov a hostí pripravené nové pamätné mince okrúhleho tvaru vyrobené z mosadze s ochrannou vrstvou na povrchu s priemerom 27 mm, hrúbkou 1,6 mm a hmotnosťou 8 g.

Na averze mince je zobrazený motív veže Rímskokatolíckeho farského kostola Nanebovzatia Panny Márie, názov a erb mesta Spišská Nová Ves s číslicou 750. Na reverze sa nachádza motív kostolného zvona s jeho popisom. Zvon pochádza zo slávnej zvonolejárskej dielne Majstra Konráda pôsobiacej v Spišskej Novej Vsi v rokoch 1357 – 1527. Tento zbierkový predmet Východoslovenského múzea v Košiciach sa v súčasnosti nachádza na námestí Spišskej Novej Vsi pred Radnicou.

Strieborné medaily

S rovnakými motívmi boli vyrazené i strieborné medaily s priemerom 30 mm a hmotnosťou 14,21 g v náklade 250 ks. Mosadzné mince budú rozdávané návštevníkom najväčších tohtoročných podujatí mesta. Strieborné medaily sú určené pre významných hostí mesta. K dispozícii je i 50 ks na predaj v Turistickom informačnom centre. Ich predajná cena je 40 €. Obe, medaila i minca, boli vyrazené v Mincovni Kremnica, š. p.

Ako vyzerajú spomínané pamätné mince si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

Pozrite si ich na FOTKÁCH: Spišská má nové pamätné mince aj medaily
4
Galéria
Zdroj: Mesto SNV
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM