Rôzne

Nežná revolúcia neobišla ani Spišskú Novú Ves. Generálny štrajk vytiahol na námestie tisícky ľudí

Masová akcia sa na území mesta Spišská Nová Ves uskutočnila 27. novembra 1989. Do ulíc vyšli ľudia aj o deň neskôr.

Ilustračný obrázok k článku Nežná revolúcia neobišla ani Spišskú Novú Ves. Generálny štrajk vytiahol na námestie tisícky ľudí
Zdroj: TASR

Nežná revolúcia ovplyvnila životy nás všetkých. Jej hlavnými centrami boli Praha a Bratislava, avšak neobišla ani ďalšie kúty Slovenska, nevynímajúc Spišskú Novú Ves.

Masová akcia sa na území mesta uskutočnila 27. novembra 1989. Jednalo sa o generálny štrajk, ktorý sa konal na území celej republiky od 12:00 do 14:00 hod.

„Generálny štrajk, do ktorého sa zapojila väčšina obyvateľov i podnikov v krajine, bol plebiscitom, ktorý ukázal, že KSČ stratila vedúcu úlohu v spoločnosti. Komunisti si uvedomili, že vývoj sa už zvrátiť nedá a bude potrebné seriózne vyjednávať. Tým zároveň aj akceptovali nové politické sily, ktoré vznikli, Občianske Fórum a Verejnosť proti násiliu,“ vysvetlil český historik Jiří Suk.

Občianske fórum

Obyvatelia Spišskej vyšli do ulíc však aj 28. novembra.Takto opísali tieto dva zlomové dni vtedajšie noviny Spišské hlasy:

Pôvodný zámer zorganizovať štrajk medzi 12. až 14. hodinou pred budovou divadla sa zmenil a študenti, robotníci a pracujúca inteligencia sa spontánne presunuli pred budovu OV KSS, kde skandovali rôzne heslá. Niektoré z nich vyzývali funkcionárov, aby predstúpili pred zhromaždenie. K mikrofónu pristúpil vedúci tajomník OV KSS Albert Fabián, ktorý v mene celého aparátu OV KSS vyhlásil, že súhlasia s požiadavkami – zrušiť vedúcu úlohu KSČ a vyslovil sa tiež za demokratické voľby.

Pracovník Domu kultúry ROH vystúpil s informáciou o tom , že sa práve založilo Občianske fórum v Spišskej Novej Vsi s tým, že do tohto hnutia sa môžu zapojiť tak kolektívy, ako aj jednotlivci. Hneď po štrajku zasadal prípravný výbor Občianskeho fóra v DK ROH.

Vyjadrili sa aj študenti

28. novembra 1989 sa o 16.00 hod. pred budovou OV KSS uskutočnila demonštrácia ktorej sa zúčastnilo 5 – 7 tisíc občanov. Zorganizovala ju občianska iniciatíva VPN a moderátorom dvojhodinového dialógu bol Miroslav Košický. Priestor pre mikrofónom dostali aj študenti SPŠ Baníckej, Strojníckej aj Gymnázia, ktorí predniesli stanoviská k súčasnému dianiu. Počas mítingu odznelo niekoľko desiatok vystúpení občanov, za ktoré dala bodku československá štátna hymna.

Toto obdobie pripomínajú aj rôzne rôzne predmety. Kliknite si na galériu.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

Zachytené objektívom: Takéto retro kúsky môžete vidieť v Spišskej
35
Galéria

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM