Správy

Nové parkovisko na sídlisku Západ vyvolalo búrlivé reakcie: Čo na to predseda mestského výboru?

Investícia 80 000 eur prinesie 40 nových parkovacích miest na sídlisku Západ v Spišskej Novej Vsi. Nie všetkým obyvateľom sídliska sa takéto riešenie páči. Čo im prekáža a ako reagoval predseda mestského výboru si môžete prečítať.

Ilustračný obrázok k článku Nové parkovisko na sídlisku Západ vyvolalo búrlivé reakcie: Čo na to predseda mestského výboru?
Zdroj: Dnes24.sk

Aj keď problém s parkovaním má väčšina sídlisk v mestách vybudovanie nového parkoviska na sídlisku Západ vyvolala na facebooku búrlivé reakcie. Investícia 80000 eur má priniesť 40 nových parkovacích miest. Nie všetci súhlasia s tým, že miesto, kde je momentálne tráva má zaliať betón. „Málo betónu na západe? Len tak ďalej zalejte všetko od rámp až po Smižany a aj potok kľudne, veď tam už len bordel pláva,“ reagoval Bell Mondo.

„Radšej urobte pre deti veľké ihriská, nech nesedia doma," navrhuje Ľubica. K vybudovaniu nového detského ihriska sa pripájajú viacerí. „Radšej tam mohol byť park s lavičkami pre rodičov s deťmi,“ myslí si Romana. „Mali by ste si uvedomiť, že pre násťročných nie je ani jedno ihrisko na sídlisku, pretože školský dvor sa nepočíta. Je to súkromný majetok doobeda nedostupný, poobede preplnený a večer zatvorený, ak nie ihrisko treba aspoň zmeniť otváracie hodiny v krčme na nonstop,“ vyjadril sa ďalší z čitateľov.

Parkovisko verzus zeleň

„Parkovisko? A zas o jednu zelenú plochu menej – no super riešenie,“ napísala Janka. Podľa slov Milana je 40 miest len kvapka v mori koncepčne neriešeného problému. Zaasfaltovať kus trávnika na sídlisku za 2 a pol milióna je podľa jeho názoru najjednoduchšie. „Padnú zase stromy? A čo tak parkovisko pre bicykle, nemusí mať v jednej rodine každý auto, myslite na svoje deti a budúcnosť. Zem už teraz plače,“ reagovala pani Viera.

Aj Michaela si myslí, že lepšie by bolo trávnatú plochu využiť inak nie na parkovisko. „Keby z toho radšej spravili park pre deti to bolo užitočnejšie. Deti sa musia tlačiť na tom mini ihrisku.“ Všetky reakcie na parkovisko si môžete pozrieť na https://www.facebook.com/Spisska24

Podnety a požiadavky občanov

O vyjadrenie k týmto názorom sme požiadali aj predsedu mestského výboru sídliska Západ a poslanca mestského zastupiteľstva v Spišskej Novej Vsi Adnana Akrama.

„V prvom rade treba povedať, že mestský výbor koná na základe podnetov a požiadaviek od občanov. Takže investičné akcie akými sú napríklad parkovisko, nie je vec ktorú sme si sami vymysleli. Ide o snahu uspokojiť potreby občanov. Parkovisko na Strojníckej nielenže pomáha riešiť problematiku parkovania pre obyvateľov v danej a okolitej lokalite, ale ani neuberá značný kus zelene. Za každý vyrúbaný strom bude náhradná výsadba niekoľko – násobne nových stromov,“ vyjadril sa Akram.

Ako ďalej povedal samozrejme registruje túžbu po ihriskách a sídlisko chce rozvíjať aj týmto smerom. Momentálne podľa jeho slov spolupracuje aj s inými mestskými výbormi na projektoch detských ihrísk z prírodného materiálu, ktoré spĺňajú prísne bezpečnostné normy a to nie je záležitosť čo sa dá vyriešiť za pár týždňov. „Mojou povinnosťou je podporovať investičné akcie, ktoré zveľaďujú základnú infraštruktúru čo znamená cesty, chodníky a parkovanie,“ ozrejmil s tým, že je to pre väčšinu obyvateľov sídliska druhá priorita, hneď po dopravnej situácii okolo železničného priecestia.

Beh na dlhé trate

Zeleň a oddychové zóny sú podľa Akrama potrebné a je to záležitosť, ktorú chce spolu s členmi mestského výboru riešiť. „Predstavte si, že by ste mali domček a veľmi obmedzený rozpočet. Čo by ste dali skôr do poriadku? Príjazdovú cestu k domu a chodník k dverám, alebo záhradnú architektúru? Chceme a budeme venovať úsilie a zdroje otázkam zelene a ihrísk, ale musíme prioritne riešiť infraštruktúru,“ vysvetľuje predseda mestského výboru. Ako hovorí, keď prišiel bývať v roku 1999 na sídlisko Západ všade boli hrdzavé hojdačky a zanedbané pieskoviská.

Situácia dnes podľa jeho slov nie je síce ideálna, ale je oveľa lepšia. „Dovolím si povedať, že sme sa značne posunuli dopredu a chceme ísť ďalej, aby deti mali skutočne bezpečné a atraktívne ihriská. Mám predstavu, ako má vyzerať naše sídlisko, ale je to beh na dlhé trate. Nemôžeme riešiť všetko naraz, ako by sme chceli a dôvod sú ako vždy financie. Viem len toľko, že krok za krokom sa dá riešiť všetko k spokojnosti všetkých,“ uzavrel Akram.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM