JAB Rôzne

Nový primár chirurgie v Spišskej prehovoril: Prečítajte si rozhovor s Jaroslavom Barlom

Práca chirurga je fyzicky aj psychicky náročná. Do primárskeho kresla na chirurgickom oddelení v Spišskej Novej Vsi zasadol nový primár. Jaroslav Barla nám prezradil, čo ho ovplyvnilo pri výbere tohto povolania a aj mnoho ďalších zaujímavých informácií.

Ilustračný obrázok k článku Nový primár chirurgie v Spišskej prehovoril: Prečítajte si rozhovor s Jaroslavom Barlom
Zdroj: Dnes24.sk

Nad chirurgickým oddelením v spišskonovoveskej nemocnici prebral vedenie nový primár Jaroslav Barla. Dlhoročný lekár priniesol do nemocnice skúseností a rozšíril možnosti chirurgického oddelenia. Nás však zaujímalo, prečo si rodený Banskobystričan vybral práve nemocnicu v Spišskej Novej Vsi.

Rozhodnutie ovplyvnila operácia

Ako povedal pre náš portál, napriek koreňom na strednom Slovensku, vyrastal v Prešove. O tom, že bude lekárom mal jasno už od mala, keďže pochádza z lekárskej rodiny. „Keď sa mám priznať, nikdy som nad iným povolaním ani nerozmýšľal. Jedine v čom som nemal jasno bol medicínsky odbor,“ prezradil s tým, že stať sa chirurgom bola vyslovene emotívna záležitosť.

„Presne si pamätám, kedy som sa rozhodol, že budem chirurgom. Bol som pri jednej operácii – konkrétne išlo o operáciu hrubého čreva. A vtedy som si povedal, že toto chcem robiť,“ zaspomínal. No nie len medicína, ale aj Spiš mu podľa jeho slov prirástol k srdcu. Po vyštudovaní vysokej školy nastúpil do nemocnici v Levoči a aj keď sa neskôr vrátil do Prešova, nakoniec skončil v Spišskej Novej Vsi.

Veľká zodpovednosť

„Keď som dostal ponuku robiť primára chirurgického oddelenia, tak som neváhal ani chvíľu. Prišiel som v podstate do prostredia, ktoré dôverne poznám – mám tu chalupu a kopec priateľov. A tento región je mi veľmi blízky,“ doplnil. Nový primár si pochvaľuje na novom pracovisko hlavne kolegov. Málokedy sa podľa neho nájde pokope kolektív, ako je práve tu. „S pozíciou primára som prijal zodpovednosť nie len za pacientov, ale aj za celé oddelenie.“

A čo je pre primára na práci chirurga najťažšie? „Stres a veľa zodpovednosti. Bohužiaľ chirurgia je odbor, kde vždy umierali ľudia. A aj lekári sú v mnohých prípadoch len ľudia a medicína má tiež limity. Pacient, ktorému neviete už pomôcť je vec, s ktorou sa musíte vysporiadať. No zasa na druhej strane pomoc ľudom a uzdravený pacient je na chirurgii asi to najkrajšie.“

Operácie, na ktoré sa nedá zabudnúť

Jaroslav Barla má za dvadsať rokov praxe za sebou už viac ako tisíc zákrokov a na operačnom stole sa mu vystriedali ľudia rôznych vekových kategórií . Ako hovorí, operácie, na ktoré sa nedá asi nikdy zabudnúť, sú operácie malých detí. „Sú to operácie, ktoré som vnímal intezívnejšie možno aj preto, že máte pred sebou 3 alebo 4 ročné dieťa a veľkú zodpovednosť, aby všetko dobre dopadlo. Ale to čo niekedy nájdete po otvorení v jeho bruchu vás dokáže vyviesť z miery.“

Odosobniť sa v tejto práci je však podľa jeho slov veľmi dôležité. Aj keď sa nie vždy dá nemyslieť na pacienta aj mimo nemocnice. Ako s úsmevom dodáva aj keď chirurgia je remeslo, kde je potrebná aj fyzická kondička, absolútnym relaxom je pre neho šport a práce okolo chalupy. „Zrelaxovať viem aj pri kosení trávy či práci z drevom, ktoré mám rád,“ uzatvára primár chirurgického oddelenia v Spišskej Novej Vsi.

Môže vás zaujímať:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM