Miroslav Pomajdík Rôzne

Ovčiarske remeslo vo Švedlári nevymiera: Navštívili sme salaš pána Kišáka

Prvé jarné lúče sa už pomaly predierajú a začínajú zobúdzať celú prírodu. Tento rok nás nemilo prekvapila svojou veľmi chladnou tvárou, čo sa podpísalo aj pod neskoršie vyháňanie oviec na pašu. O živote na salaši sme sa porozprávali s pánom Kišákom, ktorý v obci Švedlár chová 350 členné ovčie stádo.

Ilustračný obrázok k článku Ovčiarske remeslo vo Švedlári nevymiera: Navštívili sme salaš pána Kišáka
Foto: Miroslav Pomajdík / Zdroj: Dnes24.sk

Okres Gelnica patrí dlhodobo k najchudobnejším oblastiam Slovenska a život je tu dosť ťažký. Pracovných príležitostí je tu veľmi málo a tak hlavne mladí ľudia putujú za prácou na západné Slovensko, alebo do zahraničia. Na dedinách sú ľudia lepšie prispôsobení ťažkým podmienkam. Snažia sa vyžiť z vlastných zdrojov, ako je chov rôzneho dobytka, či pestovanie rozmanitých plodín. Túto neľahkú, no veľmi záslužnú prácu si zvolil aj pán Kišák, ktorý je od roku 2005 súkromne hospodáriaci roľník.

Osudové ovce

Už otec pána Kišáka celý svoj život prežil pri ovciach a tak bolo len logické, že k tomuto remeslu „pričuchne“ časom aj on. Ešte ako malý chlapec pochytil všetko užitočné, čo správny bača potrebuje v práci s ovcami vedieť. Pán Kišák sa na tvrdú prácu s ovcami nesťažuje. Je to jeho živobytie, ktoré má rád. Je to neustály boj s rôznymi ťažkosťami. „Podmienky sú veľmi tvrdé, ledva sa dá vyžiť. Náklady sú veľmi vysoké a príjmy nízke,“ povedal nám pán Kišák. Hlavná sezóna štartuje vždy počas Veľkonočných sviatkov, kedy sa začínajú po zime prvýkrát dojiť ovce. Je to aj čas vývozu mladých baránkov do Talianska. „Do Talianska putuje 150 našich baránkov,“ informuje pán Kišák. Na jeho salaši sa momentálne nachádza 350 oviec.

Denný harmonogram

Počas sezóny, ktorá sa začína počas veľkonočných sviatkov a končí 15. októbra je denný rytmus na salaši nasledovný: „Ráno sa vstáva o pol štvrtej a o štvrtej ráno sa ide dojiť. Do pol šiestej je podojené a potom jeden ide s ovcami na pašu, druhý prehrádza košiar a my ostatní začíname vyrábať syr a žinčicu,“ ozrejmuje pán Kišák. Dojí sa až tri krát denne a to ráno, na obed a ku večeru. Na salaši zamestnáva vrátane seba aj troch pomocníkov. Najviac mlieka má ovca ráno a najmenej večer. Za jedno dojenie chlapi nadoja 35–40 litrov mlieka. Tým, že sa dojí až trikrát denne, celkový objem mlieka za deň je zhruba 100 litrov. Priemerná ovca dá za jedno podojenie 3 až 4 deci mlieka.

Remeslo starých otcov

Z mlieka vyrábajú ovčí syr, žinčicu a pre svoju spotrebu občas oštiepky. Na výrobu jedného kila ovčieho syra sa spotrebuje niekedy až 4,3 litra mlieka. Pán Kišák dodáva najviac svojich surovín do bryndziarní. „Tento rok nám štát zrušil dotácie na ovce a občas sa stane, že nejakú ovcu strhnú vlci, no to nám tiež nikto neprepláca,“ povzdychol si pán Kišák.

Práca, ktorú pán Kišák vykonáva je tvrdá, no veľmi záslužná. Kráča v „šľapajách“ našich predkov, udržiava pri živote naše ľudové tradície a drží v rukách ovčiarske remeslo, ktoré patrí medzi naše národné bohatstvá.

Ovčí salaš, Švedlár
20
Galéria
Foto: Miroslav Pomajdík / Zdroj: Dnes24.sk
Dojenie oviec na salaši pána Kišáka, Švedlár
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM