Rôzne

Počuli ste už o OLEJtéke? V Spišskej čakajte šikovnú novinku, aká tu ešte nebola!

V Spišskej Novej Vsi už onedlho môžete naraziť a na vlastné oči vidieť niečo, čo ste v našom meste až doteraz nemohli. A to vďaka zaujímavému pilotnému projektu. Viete, čo je OLEJtéka?

Ilustračný obrázok k článku Počuli ste už o OLEJtéke? V Spišskej čakajte šikovnú novinku, aká tu ešte nebola!
Zdroj: Dnes24.sk

Kam dávate použitý kuchynský olej? Väčšina z nás ho pravdepodobne vylieva do odpadu, aj keď vieme, že to nie je správne. Ale kam s ním? Odpoveďou môže byť pilotný ekoprojekt skriniek na použitý odpad – OLEJték, ktoré sa montujú priamo v bytových domoch.

Jedným z výrazných nedostatkov pri separovaní odpadu je podľa slov manažéra projektu Petra Grečka slabá informovanosť o zbere, recyklácii a následkoch nesprávnej likvidácie použitého kuchynského oleja a takmer neexistujúca metodika a zberné miesta v prostredí bytových domov.

Použitý olej odnesiete v papučkách

Pilotný projekt OLEJtéky bol spustený v jednej z mestských častí v Bratislave – vo februári 2014 a stretnúť sa a ním môžeme čoskoro aj v Spišskej Novej Vsi. Ide o domáci zber použitého kuchynského oleja v špeciálnej zbernej skrinke, takzvanej OLEJtéke. Ako hovorí projektový manažér, použitý olej odnesiete v papučiach, lebo OLEJtéka je priamo v dome.

„Existujú rôzne spôsoby zberu použitého kuchynského oleja, s ktorými sme sa zoznámili počas prípravy projektu OLEJtéky, tu na Slovensku, ale aj v zahraničí. Zistili sme a v praxi sa nám to potvrdzuje, že najväčšiu efektivitu dosahuje zber v prípade, ak sa zberné miesto nachádza v okruhu 20 metrov od domu,“ povedal pre Spišskú24.sk Peter Grečko, projektový manažér Bezpečné bývanie RYS.

OLEJtéka aj u nás

Najvhodnejším riešením sa ukázalo umiestniť skrinku priamo do domu, maximálne na kontajnerové stojisko.„Pre paneláky bol použitý olej doteraz problém, ktorý nemal riešenie. Snažili sme sa, aby OLEJtéka bola jednoduchá, lacná a navyše aj esteticky pekná. Nie je problém ju namontovať v hocijakom uzavretom kontajnerovom stojisku, alebo priamo vo vchode domu,“ pripomína Peter Grečko. Obyvatelia domov následne ukladajú použitý kuchynský olej do OLEJtéky v uzatvorených nádobách.

V Spišskej Novej Vsi môžeme použitý olej odniesť do zberného dvora na Sadovej ulici. Ako zdôraznil Peter Grečko, OLEJtéka je však pre tých, ktorý rozmýšľajú ekologicky, no podľa jeho skúseností ekologické cítenie u ľudí upadá, keď majú prejsť s použitým olejom väčšiu vzdialenosť. „Prvá OLEJtéka bude namontovaná približne v priebehu dvoch týždňov v bytovom dome na Filínskeho ulici,“ prezradil tým, že časom pribudnú v Spišskej aj ďalšie.

Čo sa stane, keď ľudia vylievajú olej do výlevky?

Bytové domy musia neraz vynaložiť veľké finančné prostriedky na čistenie kanalizačných potrubí a prípojok na verejnú kanalizáciu, ktoré sú zanesené a upchané olejom vylievaným priamo do kuchynských výleviek či toaliet. Spláchnutie oleja, prípadne zvyškov potravín do kanalizácie, môže zapríčiniť aj rozšírený výskyt hlodavcov v kanalizačných potrubiach a v okolí domu na chodníkoch a v trávnatých porastoch, kde sa dostávajú do priameho kontaktu s malými deťmi. Nový zberný stojan na olej je tiež uzamykateľný prístupovým systémom a otvárať ho môžu, podobne ako stojisko, len držitelia elektronického kľú­ča.

Pripravených je 10 olejték

Do pilotného projektu sa môže zapojiť každý bytový dom. Na nainštalovanie je pripravených desať OLEJték, o ktoré môžete požiadať prostredníctvom svojho zástupcu vlastníkov bytov na čísle 02 / 5341 29 23 alebo cez internetovú stránku www.bezpecnebyvanie.sk.

Inštalácia aj používanie je v rámci projektu na tri mesiace zadarmo, obyvatelia sa môžu potom rozhodnúť, či si skrinku ponechajú aj naďalej. „Snažíme sa dosiahnuť, aby ľuďom záležalo na životnom prostredí a aby separovanie bolo zároveň aj pohodlné a nemuseli chodiť ďaleko od domu. OLEJtéky sú určené pre obyvateľov, ktorým to nie je jedno,“ uzatvára Peter Grečko.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM