JAB Rôzne

Prvá legálna celoročná grafity stena otvorená: Zúčastnilo sa jej viac ako 30 writerov

Múr bývalých kasární v Spišskej Novej Vsi zdobia pestrofarebné grafity od sprejerov. V nedeľu sa stal prvou, legálnou, celoročnou grafity stenou v našom meste.

Ilustračný obrázok k článku Prvá legálna celoročná grafity stena otvorená: Zúčastnilo sa jej  viac ako 30 writerov
Zdroj: Dnes24.sk

Múr okolo bývalých vojenských kasární pri rieke Hornád v Spišskej Novej Vsi je od nedele oficiálne prvou, legálnou celoročnou grafity stenou. Ako prezradil jeden z organizátorov podujatia Martin Hlavatý stena je dlhá približne 200 metrov.

Viac ako 30 umelcov z celého Slovenska

Graffiti Villa Nova Jam, ako organizátori podujatie nazvali, je nový grafity a street-art projekt v metropole Spiša. „Je to historicky prvé otvorenie legálnej a zároveň celoročnej grafity steny pre umelcov. Stena by mala slúžiť nielen ľuďom zo Spišskej Novej Vsi, ale aj hosťom, ktorí k nám prišli, aby vyjadrili svoje pocity,“ vysvetlil Hlavatý s tým, že podujatie má aj edukatívny rozmer. „Chceme, aby sa nováčikovia niečo naučili od tých skúsenejších,“ vysvetlil.

Čítajte tiež: FOTO a VIDEO: Ženy aj muži sa pokúsili prekonať slovenský rekord v behu na opätkoch

Samotná myšlienka podľa neho vznikla spojením nápadov viacerých ľudí, ktorí v tejto oblasti pôsobia. „Chceli sme vytvoriť niečo, čo by bolo jedinečné a zároveň unikátne. Na nultý ročník podujatia prišlo viac ako 30 ľudí z celého Slovenska a po jednom z Poľska a Čiech. Je tu zastúpená takmer celá domáca scéna zo Spišskej Novej Vsi. Okrem toho sú tu aj ľudia, ktorí sa odborne venujú napríklad výtvarníctvu a prišli si vyskúšať namaľovať street-art zo svojho pohľadu,“ povedal organizátor.

Charitatívny rozmer

Hlavatý s úvodným ročníkom podujatia vyslovil spokojnosť. „Pripravili sme zhruba 120 metrov steny s podkladom, ale prišlo oveľa viac umelcov a ešte počas udalosti sme museli pripravovať ďalší podklad na stenu,“ dodal s tým, že pri Hornáde vznikla veľká grafity vernisáž, ktorá sa nachádza priamo na ulici. Podľa jeho slov je však táto stena a celková akcia len prvou lastovičkou v našom meste. „Určite by sme chceli pokračovať aj na ďalších plochách. Zatiaľ sú v predbežnom jednaní priestory pri mestskom skateparku,“ uzavrel Hlavatý.

Čítajte tiež: V susedných Smižanoch sa budú lúčiť s letom: Na čo všetko sa môžete tešiť?

V rámci podujatia sa organizátori rozhodli podporiť psí útulok v Matejovciach nad Hornádom. Zároveň vytvorili aj malý bazár priamo pri rieke. Jeho podstatou podľa Hlavatého bolo doniesť veci, vymeniť si ich alebo zakúpiť za dobrovoľný príspevok. Výťažok z bazáru poputuje pre detský domov v Žakarovciach.

Pozitívne reakcie

Prvú grafity stenu si prišla vyskúšať aj Novovešťanka Nicola(18). „Venujem sa maľovaniu, ale nie grafitom. Spray mám v ruke asi tak piaty krát. Myslím si, že je to super akcia a pre mňa príležitosť ako si skúsiť novú výtvarnú techniku,“ prezradila pre náš portál s tým že keďže stena je celoročná určite sa sem plánuje ešte vrátiť.

Čítajte tiež: Vedeli ste o tom vôbec? Kde všade sa na nás v Spišskej pozerajú kamery!

Patrik (30) prišiel z Prešova. Ako povedal aj tam sa nachádza niekoľko legálnych múrov, no ich platnosť od vydania povolenie je len jeden mesiac a stále to treba obnovovať preto prišiel do Spišskej. „Som tu prvý krát, ale maľuje sa mi tu dobre. Držím palce organizátorom aby tu takýchto miest bolo stále viac. Ak mi čas dovolí prídem aj nabudúce,“ vyjadril sa.

Ako to vyzeralo na slávnostnom otvorení grafity steny si môžete pozrieť v našich galériách.

V Spišskej otvorili prvú legálnu graffity stenu
1
Galéria
Na otvorenie prvej legálnej steny prišlo viac ako 30 writerov
31
Galéria
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM