JAB Rôzne

Sezóna medvedieho cesnaku je už tu: Kde v okolí Spišskej si lahôdku z prírody môžete nazbierať?

Medvedí cesnak niektorí zbierajú pre jeho liečivú silu, iní pre využitie v kuchyni. Jeho kvality dobre poznajú aj Novovešťania. Ak chcete túto zdravú pochúťku nájsť, netreba za ňou chodiť ďaleko z mesta. Kde v našom okolí si ju môžete nazbierať?

Ilustračný obrázok k článku Sezóna medvedieho cesnaku je už tu: Kde v okolí Spišskej si lahôdku z prírody môžete nazbierať?
Zdroj: Dnes24.sk

Cesnak medvedí je bratranec obyčajného bežného kuchynského cesnaku – ale v účinkoch liečivosti sa nedá zahanbiť. Je dokonca oproti klasickému cesnaku jemnejší, obsahuje enzýmy, viac aktívnych liečivých látok a množstvo vitamínu C. Po dlhej zime dokáže organizmus dať do poriadku zvnútra a nabudiť ho do nového fungovania, čo dobre vedia aj Novovešťania.

Rastie aj v okolí Spišskej

Pochúťku, ktorá posilní imunitu, chodí každý rok zbierať aj Mária. „Nájsť sa dá v lese za Novoveskou Hutou. Skladujem ho sušený aj mrazený, ale najradšej ho jem čerstvý,“ prezradila pre Spišskú 24 .

Podľa Jozefa rastie aj pri Šulerohu. „Robím si z neho liek na posilnenie imunity. Nechám ho dva dni vylúhovať v liehu a potom precedím. Každé ráno si dám čajovú lyžičku,“ povedal s tým, že na účinky medvedieho cesnaku nedá dopustiť, keďže už dva roky nebol chorý.

Aj známy poslanec a ako sme ho nedávno predstavili aj kulinár Adnan Akram používa v svojej kuchyni medvedí cesnak. „ Zbierať ho nechodím, ale doniesol mi ho kamarát, ktorý ho nazbieral na Dedinkách. Ja ho používam do šalátov, alebo ho nakladám do olivového oleja,“ prezradil Akram. Jeden recept nám aj prezradil. Navariť si budete môcť podľa neho už tento víkend.

Silvia si medvedí cesnak doniesla z návštevy z Dobrej Vody. „Nasadila som si ho do záhradky a darí sa mu vynikajúco. Zásobujem všetkých susedov," zasmiala sa. Podľa jej slov robí z neho pomazánku, alebo ho jedáva len tak na chlebe.

Nepomýľte si ho s konvalinkou!

Keď sa rozhodnete kuchtiť s medvedím cesnakom, buďte opatrný. Znižuje krvný tlak, takže to s jeho konzumáciou netreba ani preháňať. Pri zbieraní si ho tiež ľahko môžete zameniť s jedovatou konvalinkou.

„Dá sa pomýliť s listami konvalinky, ktoré obsahujú jed. Medvedí cesnak sa dá dobre identifikovať tak, že keď ho človek požmolí v prstoch, zapácha ako cesnak,“ upozornil Michal, ktorý dodal, že aj jeho kvet vyzerá úplne inak ako kvet konvalinky.

Prečítajte si tipy na chutné a zdravé recepty, v ktorých je hlavnou ingredienciou práve medvedí cesnak.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM